CHP’Lİ BUDAK: “KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MASAL ANLATIYOR”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un turizme yönelik çizdiği pembe tabloyu eleştirdi. Bakan Ersoy’un gelen turist sayısında İspanya’yı geçtiğimiz iddiasının gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Budak, “2021 ilk 10 ayda İspanya 25 milyon, biz 21 milyon turist ağırladık. Turizm Bakanı da aynı iktidar gibi “Dünya bizi kıskanıyor.” moduna girmiş, buradan da gelmiş Komisyonda bize hava atıyor. Türk lirası değer kaybettiği için, ülkemizin mallarını ucuza kapatmak için Bulgaristan’dan, İran’dan günübirlik gelenleri de turist mi sayıyorsunuz? Kültür ve Turizm Bakanı masal anlatıyor” dedi.

TÜİK’in açıkladığı diğer veriler gibi, turizm geliri rakamlarının da inandırıcılıktan uzak olduğunu vurgulayan Budak, şöyle konuştu:

“DEĞERSİZ TL’NİN NE TURİZMCİYE NE İHRACATÇIYA FAYDASI VAR”


“Turizm bütçesini konuşacağız ama bir ay içinde turizm bütçesi, daha doğrusu, turizm bütçesi de yerle bir olmuş durumda. Biraz önce gelirken dolara baktım; 14,5 seviyesini görmüş. Şimdi, şöyle diyecek Turizm Bakanımız belki “E, iyi dolar yükselsin, Türk parası değer kaybetsin; bizim turizmciler çok büyük paralar kazanıyorlar.” İşin aslı öyle değil, işin aslı bütün girdi maliyetleri aynı zamanda yükselecek, bunun hiç kimseye, ihracatçı da dâhil olmak üzere hiç kimseye faydası yok.

“TGA, SADECE SKANDALLARLA GÜNDEME GELİYOR”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı için “Yapmayın etmeyin, çok büyük kriz var, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansıyla ilgili şu paraları toplamayın.” dedik ama dediler ki yine Komisyonda Turizm Bakan Yardımcısı “Eğer TGA olmasaydı biz bu kadar turisti yakalayamazdık.” İyi de 295 milyon lirayla eğer bu olacaksa sadece Cumhurbaşkanının korumasına verilen 230 milyon lira gibi bir rakamı biraz azaltıp turizme aktaralım, çok ihtiyacımız var döviz girişine, o zaman, burada Türkiye’yi uçuralım, ama TGA sadece skandallarla gündeme geliyor.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının harcamalarına da şöyle bir baktık, harcamalarında sadece televizyonlara verilen 240 milyon lira arkadaşlar. 240 milyon lira çok büyük bir rakam, 240 milyon lira nerelere harcandı, tabii biz bunları bilemiyoruz, soruyoruz, cevap alamıyoruz; bunları da açıklamasını rica ediyorum.

EMİNE ERDOĞAN’IN YEMEK KİTABINA KAÇ LİRA ÖDEDİNİZ?

TGA’dan elde edilen gelirlerle pandeminin yükseldiği dönemlerde bir maskeli reklam yayınladılar. Pilotlarımızın, turizm çalışanlarımızın “Aşılıyım” yazılı maskelerle yer aldıkları bu reklamla dünyaya rezil olduk ve ertesi gün kaldırıldı. Buraya kaç para harcadınız? Bu ajansa kaç para verdiniz? Bu maskeli reklama ne kadar para harcadınız? Bunu merak ediyoruz. TGA bir yemek kitabına çok ciddi para yatırdı. Bu yemek kitabı da Sayın Emine Erdoğan’ın yemek kitabıydı. Gurmelerin lideri olan Emine Erdoğan’ın kitabına devasa bir bütçe aktarıldı. Ama soruyoruz, onun da cevabı yok.

“AİHM KARARLARININ UYGULANMAMASI TURİZMİ DE BALTALIYOR”

Avrupa Konseyi 19 Ocakta Osman Kavala davasıyla ilgili bir karar verecek. Turizm şöyle bir şeydir; turizm barış sektörüdür, turizm demokrasi sektörüdür. İnsanlar bir ülkeye giderken o ülkede insan hakları ihlal ediliyor mu, edilmiyor mu buna bakarlar, özellikle Avrupalılar. Şimdi, bu karar çıkacak, bu karar çıkarken Avrupa Konseyinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağız. Bu arada, burada Dışişleri Bakanımız da varken bu konuyu da bir not olarak ben burada ileteyim. Turizm her konudan etkilenir, en ürkek sektördür ama en çok ihtiyacımız olan dövizi de Türkiye’ye doğrudan getiren yegâne sektördür. AİHM kararlarının uygulanmaması turizmi de baltalıyor.

“TÜRSAB BAŞKANI VE RESTORAN TEMSİLCİLERİ NEDEN TGA’DA YOK?”

TGA’nın Yönetim Kurulu üyeleriyle ilgili birkaç şey söyleyeyim. TGA’da şu anda 9 otel yatırımcısı var, 4 Bakanlık temsilcisi, 3 Bakanlık temsilcisi, 1 Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı. Sadece bir tek seyahat acentesi var. Seyahat acenteleri, Türkiye’ye turistin yüzde 90’ını getiriyor arkadaşlar. Seyahat acentelerini temsil eden de TÜRSAB’dır; yasayla kurulmuştur, yarı resmidir fakat maalesef TÜRSAB Başkanı burada yok. Neden? Aynı zamanda restoranlardan da pay alıyorlar, seyahat acentesinden de pay alıyorlar. Restoranlardan, yeme içme sektöründen de bir kişi yok. Böyle bir yönetim olmaz.

“KOMER, NEDEN ÇÜRÜTÜLÜYOR?”

Bir de KOMER meselesi var. Dünyanın en büyük kongre merkezlerinden biri Kuşadası’nda 3 senedir yatıyor, 3 senedir çürütülüyor. Bunun sebebini Sayın Bakandan rica ediyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ