Kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasının imar planları, Muğla Büyükşehir, Menteşe ve Yatağan Belediyeleri tarafından iptal edilmişti. Ancak Muğla tarihinde bir ilk yaşandı. Muğla Valiliği, çimento fabrikasının imar planlarını iptal eden Muğla Büyükşehir Belediyesine dava açtı. Valilik, Büyükşehirin kararının yürütmesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu.
Muğla Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan, insan sağlığına ve çevreye vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasına karşı yöre halkı ayaklanmıştı. Aralık 2021’de inşaatına başlanan Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi’ne karşı, halkın sağlığı, geleceği, tarımsal üretimine zarar vereceği gerekçesiyle, ruhsat ve plan iptali davaları açılmıştı.
Çimento fabrikasına karşı, Deştin köylüleri yaklaşık 20 yıldır kararlı bir mücadele sürdürüyordu. Deştin köylüleri ve çevreciler, çevre bakanlığından “ÇED olumlu” kararı almış iki raporu açtıkları davalarla iptal ettirmişti.
BELEDİYELER İMAR PLANLARINI İPTAL ETMİŞTİ
Süreçte, 13 Şubat 2025 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Ahmet Aras başkanlığında, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı iptal edilmişti. Daha sonra 3 Haziran 2025 tarihinde ise Menteşe Belediye Meclisi Başkanı Gonca Köksal Aras yönetiminde Menteşe sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı iptal edilmişti.
Son olarak, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, Yatağan sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali kararlaştırılarak, entegre çimento fabrikası amaçlı imar planlarının tamamı iptal edilmiş oldu.
VALİLİK ÇİMENTOCULARLA BİRLİKTE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR DAVA AÇTI
Ancak Muğla tarihinde bir ilk yaşandı. Muğla Valiliğinin, çimento fabrikasının imar planlarını iptal eden Muğla Büyükşehir Belediyesine kararın yürütmesinin durdurulması için 22 Nisan’da mahkemeye başvurduğu ortaya çıktı. Mahkeme ise delillerin mahkemeye sunulması ve davalı olan Muğla Büyükşehir Belediyesinin savunması için 30 gün süre verdi.
VALİLİK HUKUKSUZ DEDİ
Öte yandan Muğla Valiliği, Büyükşehir Meclis Kararının haksız ve hukuksuz olduğunu iddia etti.
İŞGAL PLANINA MAHKEME DUR DEMİŞTİ
Kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan ve çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasının, 1/5000 ölçekli imar planlarının iptali, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı Meclis Toplantısında kesinleşmişti. Muğla 4. İdare Mahkemesi, Muğla Büyükşehir’in iptal ettiği planlara karşı, firma tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma istemlerini reddetti.
DANIŞTAY ÇED’İ KESİN OLARAK İPTAL ETMİŞTİ
Danıştay 4. Dairesi, 11 Ocak 2024’te ÇED olumlu kararının iptali geçerli olduğuna kesin olarak, oybirliğiyle karar vermişti.