Muğla Büyükşehir Belediyesi, 4. Uluslararası Düğün Yemekleri Festivali ile
kentin kültürel mirasını dünyaya tanıttı. Festival renkli etkinlikler ve
dünya mutfaklarıyla göz doldurdu.
28-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen 4. Geleneksel Uluslararası Muğla
Düğün Yemekleri Festivali; Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi,
Menteşe Kaymakamlığı, Menteşe Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
(MUTSO) ile Muğla Ticaret Borsası destekleriyle, Slow Food Muğla Topluluğu
tarafından organize edildi. Festival; Tarihi Arasta, Kurşunlu Camii Meydanı,
Yağcılar Hanı ve Zahire Pazarı gibi Muğla;nın kültürel dokusunu yansıtan
alanlarda gerçekleştirildi.
Birçok Ülkeden Aşçılar Muğla’da Buluştu
Festival kapsamında, Slow Food International Aşçı Dayanışması Yunanistan
grubundan Chrysanthi Tsekme ve Georgios Volanakis, Slow Food Türkiye Aşçı
Dayanışması’ndan Sefa Birinci ve Ali Ronay, Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar
Derneği Başkanı Şef Onur Arslan ile Almanya’nın Sindelfingen kentinden Şef
Yusuf Aslan Almanya’ya özgü tatlar sundu. Rodos’tan Stergakis Georgios
Michail, Zervou Chrysafina ve Paraskeva Anastasia Michalia ise Rodos
mutfağına ait geleneksel lezzetlerle katılımcıların damaklarına hitap etti.
Festival Dolu Dolu Geçti
Kurşunlu Meydanı İnsan Hakları Parkı;nda kurulan ‘Slow Food Muğla Yeryüzü
Pazarı’ ile başlayan 4. Geleneksel Uluslararası Muğla Düğün Yemekleri
Festivali, Yağcılar İşhanı'ndaki ‘çuval kapma yarışması’ ile devam etti.
Festivalde, vatandaşlara Muğla’nın geleneksel düğün yemekleri ikram edildi.
Etkinlikler kapsamında yemek workshopları, çocuk tiyatrosu, keşkek partisi,
damat evi, kız evi, kortej yürüyüşü ve dans gösterileri yapıldı. Festival, Ege
konseriyle sona erdi.
Onur Arslan: “Festivalin Uluslararası Olması Muğla Açısından Çok
Önemli”
Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Onur Arslan,
“Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yapılan 4. Geleneksel Uluslararası
Muğla Düğün Yemekleri Festivali’ne Almanya adına katıldım. Almanların
‘Alman Çöreğini’ yapıyorum. Berliner diye geçiyor. Hazırladıktan sonra burada
vatandaşlarımıza dağıtacağız. Festivalin uluslararası olması Muğla açısından çok
önemli. Festivalin Muğla’nın tanıtımına çok katkı sağlayacağına inanıyorum”
dedi.
Timur Kocabıçak: “Düğün Yemekleri Festivali Her Geçen Yıl Büyüyerek
Yol Alıyor”
Muğla Gastronomi Mutfak Sanatları Derneği Başkanı Milli Şef Timur
Kocabıçak, “Bu sene 4’üncüsü düzenlenen Geleneksel Uluslararası Muğla
Düğün Yemekleri Festivali her geçen yıl büyüyerek yol alıyor. Katılımcı sayısı
sürekli artıyor. Bu tarz festivaller Muğla kültürünün tanıtılmasında önemli bir
rol üstleniyor. Geleneksel kültür maalesef dış etkilerden dolayı yavaş yavaş
unutuluyor. Bizim bunları unutturmamamız lazım. Düğün yemekleri bizim için
çok değerli. Destekleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a ve
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a çok teşekkür ediyorum” şeklinde
konuştu.
Günay Karataş: “Her Şeyi Emeğimle Yaptım”
Festivalde stant açan üretici Günay Karataş, “Birçok ilçeden gelip standımızı
ziyaret ettiler. Standımızda ki her şeyi kendi emeğimle yaptım. Muğlamızın
meşhur yemeklerini hazırladım” diye konuştu.
Semiha Örge: “Festivali Gezmeye Geldik ve Çok Beğendik”
Festivalin uluslararası olduğunu kaydeden Semiha Örge, “Ankaralıyım ama
Akyaka’da yaşıyorum. Festivali gezmeye geldik ve çok beğendik. Uluslararası
bir festival olmuş. Yunanistan’ın Almanya’nın tatlarını denemiş oldum”
ifadelerini kullandı.
Sevgi Topuz: “Önemli Olan Kültürü Yaşatmaktır”
Muğla’nın kültürünün yaşatılmasının çok kıymetli olduğuna değinen Sevgi
Topuz, “İstanbul’dan Muğla’ya geleli 4 sene oldu. Muğla’nın kültürel
değerlerini beğeniyorum. Böyle yöresel şenliklerin devamını diliyorum. Her şey
deniz, kum değil. Önemli olan buranın kültürünü yaşatmaktır. Muğla
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a bu festivali düzenledikleri için
teşekkür ederim” diye konuştu.
Behice Şellavcı: “Birlikte Çok Güzel Etkinlikler Yapacağımıza
İnanıyorum”
Rodos Müslümanları Kültür ve Kardeşlik Derneği Başkanı Behice Şellavcı,
“Nazik davetiniz için çok teşekkür ederiz. Umarım ilerideki yıllarda bu
etkinlikler karşılıklı olur. Bizde sizleri Rodos’a Zeytin Festivaline bekliyoruz.
Kendi şefleriniz ile bizim festivalimize katılmanız çok kıymetli olacak. Birlikte
çok güzel etkinlikler yapacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Gonca Köksal Aras: “Doğayla Uyum İçinde Yaşamı, Kültürümüzü
Sürdürebilmek Çok Kıymetli”
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, “4. Geleneksel Uluslararası
Muğla Düğün Yemekleri Festivali kapsamında birçok etkinlik düzenledik.
Seçtiğimiz mekanlar bizim için anlamlı yerler. Geçmişten bugüne birbiriyle
ilişkili mekanları kullandık. Yerel değerlerimizi bilmeliyiz. Doğayla uyum
içinde yaşamı, kültürümüzü sürdürebilmek çok kıymetlidir. Uluslararası Muğla
Düğün Yemekleri Festivali yalnızca bir yemek etkinliği değil; aynı zamanda
geçmişimizi hatırlamanın, kültürümüzü yaşatmanın ve geleceğe aktarmanın bir
yoludur” şeklinde konuştu.
Başkan Aras: “Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Köprü Kurmaya Devam
Edeceğiz”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet
Aras, “Muğla’nın zenginliğini, çok sesliliğini ve hoşgörüsünü 4. Geleneksel
Uluslararası Muğla Düğün Yemekleri Festivali aracılığıyla herkese
göstermekten büyük mutluluk duyuyorum. Muğla’mız kültür mirasıdır. Düğün yemeklerimiz, kültürel kimliğimizin önemli bir parçası. Her bir tabakta
geleneğimiz, emeğimiz ve paylaşma var. Festivali daha da büyüterek gelenekten
geleceğe uzanan bir köprü kurmaya devam edeceğiz. Festivale uluslararası
katılımın her geçen yıl artması, Muğla'nın lezzetleriyle olduğu kadar kültürel
değerleriyle de ilgi odağı olduğunu gösteriyor. Kültürümüze sahip çıkan emeği
geçen tüm kurumlarımıza, yerel üreticilerimize, kıymetli şeflerimize ve
halkımıza teşekkür ediyorum.” dedi.