İzmir’de geçtiğimiz haftaki yangınlarda en fazla zarar gören yerlerden biri olan Türkiye’nin sakin şehri Seferihisar’a ikinci bir şok geldi. Kavakdere ve civarındaki köylülerin ve yöre sakinlerinin tepki gösterdiği jeotermal santralini geçtiğimiz Mart ayında 16 milyon dolara satın alan Ankara merkezli Margün Enerji, Seferihisar yüzölçümünün neredeyse 10’da birine tekabül eden 3 bin 125 hektar (31 bin 250 dönüm) gibi devasa bir alandaki ruhsat sahasında ek yatırım yapmak için harekete geçti. Firma, bir yandan bölgede batarya teknolojisinde kullanılan lityum elementi çıkartacak, diğer yandan karbondioksit satışı gerçekleştirecek. Margün Enerji’nin, aynı zamanda İzmir’de ünlü iş insanlarının çok ortaklı şirket modeli ile kurduğu halka açık ENDA Enerji Holding’te de yüzde 30 ortaklığı bulunuyor.
Bölgedeki santral, zehirli yer altı sularının geri basılması yerine civardaki derelere verildiği iddiaları ile gündeme gelmiş ve çevrecilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Firmanın planladığı lityum madenciliği ise yüksek miktarda su kullanıldığı ve emisyon oranlarını yükselttiği için eleştiriliyor.
Margün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Şenel
İzmir’deki iş insanlarının kurduğu çok ortaklı Enda Enerji’nin de büyük ortağı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., Seferihisar’da yer alan 12 MWm kurulu güce sahip jeotermal enerji santraline entegre şekilde çalışacak 5,4 MWm kurulu gücünde hibrit güneş enerji santrali (GES) kurulması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu.
EPDK’YA BAŞVURDULAR
Firma bölgedeki jeotermal kaynağı kullanarak sera yatırımı yapılması için fizibilite gerçekleştirilmesine, ayrıca batarya teknolojilerinde kullanılan lityum elementinin çıkarılabilirliğine yönelik gerekli araştırma ve analiz çalışmalarının yapılması ve yeterli değer bulunur ise ayrıştırma tesisi kurularak lityum elementi satışına başlanmasına da karar verdi.
HEM GES HEM SERA
Firma ayrıca bölgedeki santralinde jeotermal akışkandan elde edilebilecek karbondioksit gazının ayrıştırılarak ticari faaliyete konu edilmesi ve karbondioksit satışına yönelik yatırım çalışmalarının başlatılmasına, bu akıştan kıymetli metallerin araştırılmasına yönelik kaynak analizlerinin gerçekleştirilmesi ve fizibilite çalışmalarının yapılmasına karar verdi. Ayrıca kurulu gücün kapasite kullanım oranının kuyularda yapılacak zenginleştirme çalışmaları ile artırılarak gelir sağlanmasının yanı sıra 3.125 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahasında ek yatırım yaparak kurulu gücün artırılması için gerekli arazi keşiflerinin, jeofizik incelemelerinin, jeokimyasal analizlerin ve jeoteknik etüt çalışmalarının yapılması da kararlaştırıldı.
SİNAN DOĞAN ÖZEL HABERİDİR.