Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Karal: Hasada günler kala ithal mısıra sıfır vergi kararı, üreticiye büyük bir darbedir

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal,

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, sıfır gümrükle 500 bin ton mısır ithalatına olanak tanıyan karara tepki gösterdi. Karal, “Hasada sayılı günler kala alınan bu ithalat kararı, üreticimize açık bir darbedir. Kuraklıkla boğuşan üreticiye destek sunmak yerine, ucuz ithalatla müdahale etmek ne akla ne vicdana sığar” dedi.

DEVA Partili Hasan Karal, 14 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 15–31 Temmuz tarihleri arasında 500 bin ton mısırın sıfır gümrükle ithalatına izin verildiğini hatırlattı. Son 9 ayda dördüncü kez sıfır gümrüklü ithalat kararı alındığını kaydeden Karal, kararın özellikle erken hasadın başlayacağı Adana gibi bölgelerde üreticiyi doğrudan hedef aldığını ve piyasada fiyat baskısı yarattığını vurguladı.

“Hükümet, yerli üreticiyi gözden çıkardığını bir kez daha ilan etmiştir”

Tarımda yapısal çözümler yerine ithalata yönelmenin Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiğini ifade eden Karal, “Kuraklıkla mücadele eden üreticiye destek sunmak yerine, ucuz ithalatla piyasaya müdahale etmek ne akla ne vicdana sığar. Bu karar, üreticinin emeğini değersizleştiriyor. Hükümet, yerli üreticiyi gözden çıkardığını bir kez daha ilan etmiştir” dedi.

“Çiftçiye ‘bekle’ diyen devlet, ithalatçıya ‘buyur’ diyor”

Karal, TMO’nun hâlâ alım fiyatı açıklamadığına da dikkat çekerek, “Çiftçiye ‘bekle’ diyen devlet, ithalatçıya ‘buyur’ diyor. Bu muğlaklık, tarımdan uzaklaşmayı hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.

“Üretimin yükünü omuzlayan çiftçi, ucuz ithalatla adeta pazardan dışlanıyor”

Girdi maliyetlerinin dövizle arttığı bir ortamda, ürününü düşük fiyatla satmak zorunda kalan üreticinin kaderinin bu tür ithalat kararlarıyla çizildiğini belirten Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimin yükünü omuzlayan çiftçi, ucuz ithalatla adeta pazardan dışlanıyor. Peki bu mısır kimin için ithal ediliyor? Yem sanayii mi, nişasta sektörü mü? Raf fiyatlarında hiçbir düşüş yokken bu ithalatın kazananı kim? Bu sorular hâlâ cevapsız. Oysa kaybedenin kim olduğu çok net: Üretici. İthalata dayalı tarım politikaları yalnızca çiftçiyi değil, ülkemizin gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Acilen yerli üretimi destekleyici, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir tarım politikasına geçilmelidir.”