Geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan, prestijin simgesi dünyaca ünlü Uşak halıları saraylarda ve önemli mekanlarda yerini aldı.
Geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan, prestijin simgesi Uşak halıları saraylarda ve önemli mekanlarda yerini aldı. Bu özelliğinden dolayı “Saray halıları” da denilen bu el emeği ürünlerin motif ve desenleri genellikle birer mesaj içeriyor.
Uşak halısı, motiflerine göre 14 farklı türde dokunmaya devam ediyor.
Örneğin halının tam ortasında yer alan büyük madalyon deseni sonsuzluğu simgeliyor. En ünlü Uşak halılarından “madalyon”un geçmiş dönemlerde taht sahibi kişiler tarafından 200-300 metrekarelik boyutlarda dokunarak saraylarda kullanıldığı biliniyor.
Yine gücü ve kudreti simgelediğine inanılan “Çintemani” modelinde ise Fatih Sultan Mehmet`in kaftanının üzerindeki desenlerin aynısı işleniyor.
Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi Avrupalı ünlü ressamların tablolarında yer alan Uşak halıları bu sanatçıların adlarıyla modelde kendine yer edindi. Halılardaki kuş, ejderha, yıldız, güneş, benek gibi desenler de birer anlam ifade ediyor.
Uşak halılarını bugün dünyanın en ünlü müzelerinde görmek mümkün.
Paris Louvre Müzesi, Floransa Bardini Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Philedelphia Müzesi, Londra`daki Victoria ve Albert Müzesi ile National Gallery Of Art Müzesi, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Berlin İslami Sanatları Müzesi, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Halı Müzesi ve Konya Mevlana Müzesi`nde Uşak halıları sergileniyor.


