İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonlarda Manisa Alaşehir ve Ahmetli ilçelerinde 59 ton sahte gübre yakalandığı haberleri basına yansıdı.
Daha önce yaptığım açıklamalarda sahte gübreye dikkat çekmiş ve önümüzdeki süreçte sahte gübre sorununun artmasından duyduğum endişeleri dile getirmiştim. Maalesef korktuğumuzu başımıza geliyor.
Artan Fiyat, Sahte Gübre Riskini Artırdı
Bir yıl içerisinde üçe katlayan gübre fiyatları yüzünden çiftçi ucuz gübreye yöneliyor, fırsatçılar ise piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vuruyorlar.
Sahte gübreyle mücadele için alınan tüm önlemlere rağmen piyasada bu kadar fazla sahte gübre bulunması endişe verici bir durum
Çünkü sahtekarlar gübre fabrikalarının gübre torbalarını kullanıyorlar. Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.
İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı ya da yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmakta.
Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır.
Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur.
Bu sorunu sadece sahtekarlıkla, fırsatçılıkla açıklanamaz. Çiftçi neden ucuz gübre peşine düşüyor ona bakmak lazım.
Tarımsal üretim maliyeti içerisinde gübre, ilaç ve mazot giderleri önemli yer tutuyor. Ve bu yıl gübre, ilaç ve mazota aşırı zam geldi. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı ya aynı kaldı ya da çok az arttı.
Sahte Gübreye Karşı Çiftçi Bilinçlenmeli
Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmamalıdır. Köylerine kamyonla traktörle gelen gübre satıcıları karşısında dikkatli olmalılar çünkü açıkta satılan gübrelerin çalıntı olma ihtimali de yüksek. Çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmelidirler.
Sahte gübre; çiftçinin cebindeki paranın, ülkenin tarımsal üretiminin çalınmasıdır. Sahte gübreyle mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı, jandarma ve emniyet güçleri başta olmak üzere gübre üretim ve pazarlama sektörü, çiftçi örgütleri, kooperatifler ve çiftçiler ele ele vererek ortak mücadele etmesi gerekmektedir.