Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’in İlçelerinden, Cemil Tugay’a isyan var!

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZSU üzerinden

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZSU üzerinden vatandaşlardan topladığı ve ilçe belediyelerine aktardığı katı atık bedelleri konusunda sorunlar yaşandığını söyledi. Yaldız, “Dün bir ilçe belediye başkanı ile konuştum. ‘Hükümet Cemil Tugay’ı, Cemil Tugay bizi silkeliyor’ diyor. Katı atık bedeli 3 ay geç ödeniyor diyor” dedi. Gazeteci Fatih Yapar ise katı atık bedellerinde uygulanan 90 lira sınırının ilçe başkanlarında rahatsızlık yarattığını aktardı.

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, SonSöz TV’de yayınlanan programda ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Programın gündemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın parti denklemi içerisinde aldığı pozisyon ve Başkan Tugay’ın bazı ilçe belediye başkanları ile “katı atık bedellerinin ödenmesi” konusunda yaşandığı belirtilen sorunlar vardı.

TUGAY BELKİ DE YALNIZLIĞI KENDİSİ TERCİH EDİYOR
Gazeteci Fatih Yapar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın 1 yıllık süre içerisinde parti genel merkezi ile ilişkisi ve belediye bürokrasisi ile ilgili aldığı kararlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Yapar, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir ile ilgili süreçlerin her daim en önemli aktörü. Bazı ilçelerin kendisine muhalefeti vardı. Olağanüstü kurultay sonrası CHP Grup Başkanvekili seçimi oldu. Genel merkezi ile karşı karşıya geldiği ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Soyer ile karşı karşıya geldi, bunu daha önce yorumladık. Kendisinin ‘ben iktidara karşı mücadele ediyorum, ekonomik olarak zordayız ama bu çalışmayı yaparken yanımda CHP’li vekilleri göremiyorum’ düşüncesi var. İlçe belediye başkanları, milletvekilleri ile ilgili ilişkileri üzerinden değerlendirmeler yapılması gerekebilir. Değişken davrandığından bahsediliyor. İlçe belediye başkanlarının ‘bir gün önceki Tugay ile bir gün sonraki Tugay’ın davranış şeklinin değişken olduğu’ ilgili tanımlamaları var. Hala genel sekreteri görevden alıp almayacağına ilişkin tartışmalar var. Kadrosunu sürekli revize ediyor. Bürokratlar da bu durumdan rahatsız. Bürokratlar ‘ben güvenemiyorum, ne zaman görevden alınacağım belli değil’ diyor” dedi.

Ümit Yaldız’ın “Cemil Tugay, siyaseten yalnız bırakılıyor” demesi üzerine Yapar, “Belki de yalnız tercih ediyor” yorumunu yaptı.

KOCAOĞLU DA UZUN SÜRE SİYASİ YALNIZLIK YAŞADI
Ümit Yaldız ise Cemil Tugay’ın pozisyonunu eski büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu üzerinden örneklendirdi.

Yaldız yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“meşhur, bir klasik roman vardır: Yalnız Kurt… Cemil Tugay’a yakın olmadım ve yapısını bilmiyorum. Yalnızlık bir tercih meselesidir, kimlerle yol yürüyüp yürümeyeceğinizi siz tercih edersiniz. Aziz Kocaoğlu’nun ilk dönemlerini hatırlıyorum; Kocaoğlu da uzun süre siyasi yalnızlık yaşadı. Alaattin Yüksel o dönemde genel merkezle ters düştü ve görevden alındı. Burada Kocaoğlu’na siyaseten selam veren az insan oldu. Kocaoğlu, dönemin genel başkanı Deniz Baykal’ın yaptığı toplantıya alınmadı. Kapıya Kocaoğlu gelmesin diye adam kondu. Ayağı kırıktı, bastonuyla geldi, kavga dövüş toplantıya girdi ve yerini aldı. Yalnızlık bazen tercih edilen durumdur. Bu bir çeşit birlikte hareket etmeme olabilir.

Ama bugün bakıldığında 1 milyarlık kamu yatırımı yapıldı 4’üncü fazda. CHP temsili PM düzeyinde kalmış. Bu bir mesaj… İkinci, üçüncü adam gönderilemez miydi? Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir’e yapılan ikinci dalga operasyon sebebiyle İzmir ve Manisa programlarını iptal etti. Arıtma tesisi açarken de mesaj verirsiniz. Bu açılışı mitinge dönüştürürsünüz. Çalışmalarımız cezalandırılıyor dersiniz. Hayat devam ediyor. Özel’in açıklaması bu anlamda bence doğru değil. Hayat Silivri’den ibaret değil. Baloya, sosyetik eğlenceye gitmiyorsunuz. Mesir Şenliği ayrı bir şey… Özel, ülkede önemli sorunlar varken pazaryerinde lahanacılarla poz verdi diye eleştiriler yapıldı.

CHP’Lİ BELEDİYELER SİLKELENİRKEN 4’ÜNCÜ FAZ YAPILDI, ÖZEL BURADA OLMALIYDI
CHP’li belediyeler silkeleniyor mu? Silkelenirken İzmir’de ortaya bir iş çıkarıldı. Bu silkeleme döneminde yapılmış bir iş. İzmir’in körfezi için hayati bir iş… Özel, 10 gün seçim çalışması yaptı burada. Koku ile ilgili şikayetleri bizzat aldı. Bu açılış mitinge dönüştürebilirdi. Hatta Gündoğdu’da mitinge dönüştürürsün, 4’üncü Faz’da kurdele kesersin.

25 YILDIR BU KENTTEYİM, GAZETECİLİK YAPTIM, BÖYLE ŞEY GÖRMEDİM
Bu yalnızlıktır. CHP’de hiçbir şeyi birbirinden bağlantısız düşünülmemelidir. Özel ile Tugay’ın arasında genel sekreter konusundan beri bir kara kedi var. Aykut Erdoğdu’yu genel sekreter yapılmak istendi, Tugay buna direndi. O saatten sonra ilişkiler gerildi. Son kurultayda PM ve YDK konusundaki taleplerin olmayışı üzerinden yaşanan gerilim, Ağbaba-Tugay arasındaki gerilim yaşandı. 25 yılda görmediğim bir şey oldu. Bir parti il başkanlığında MYK üyeleri ve belediye meclis üyeleri ile kimin grup başkanvekili olacağı ile ilgili bir toplantı yapılması durumu var. MYK üyeleri gelecekler, benim belediyemde hangi kişinin grup başkanvekili olacağına karar verecekler. Bunların hepsi CHP’nin kendi iç satrancındaki hamleler…

İç çatışma ile ilgili belki de su bulandırılıyor. CHP, psikolojik üstünlüğü ele geçirdi, anketlerde iktidar partisi ile makası açtığı görülüyor. Bir yanda bakıyorsun CHP aynı CHP. İtiş-kakış var. Burada biri haklı-haksız diye ayırmıyorum. Al birini, vur ötekine… İl Başkanı Ahmet-Mehmet olsa ne olur? İşçilerin kıdem tazminatı ödeyemiyorsun, İzmirliler sana soracak, ne yaptın diye? Ortada bir şey yok. İç çatışmanın bitirilerek sinerji yaratmaları ve yapıklarını vatandaşlara göstermeleri gerekecek”

TUGAY’IN KARŞISINDA BİR DENGE MEKANİZMASI VAR
Olağanüstü kurultay sonrası CHP İzmir’de yeni bir denge mekanizmasının ortaya çıktığını söyleyen Ümit Yaldız, “Balık baştan kokar. Özel’in de kendisini gözden geçirmesi gerekir. Evet vites yükseltti, lider özelliklerini güçlendirdi, şu an CHP birinci parti. Ortada bir portre var. Kolay kolay unutmayan bir kişiliği var. ‘Kurultayda bana oy vermedin’ diyerek eski belediye başkanlarına mesaj atıyor. Özel’in kara kaplı defteri var. Bunu bir kenara bırakması lazım. Yepyeni bir sayfa açıp partiyi kucaklaması lazım. Tugay’ı, ilçe belediye başkanlarını kim atadı? Genel Başkan Özgür Özel… ‘15 gün İzmir’e çalıştım’ dedi. 1 yıl geçti, meclis grup başkanvekilini tasfiye edildi. Bunların genel merkez direktifiyle yapıldığını biliyoruz. Ne dedik, Cemil Tugay, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nu kurultaydan sonra yemek isteyecektir dedik. Şu an yiyemez diyoruz. Tugay ile genel merkez arasında hatlar keskinleşmiş durumda… İzmir yeni bir dengeye oturtulmuş durumda… Tugay bu dengelerden biri. Tugay’ın karşısında bir denge mekanizması var. Burada da Aslanoğlu, Murat Bakan, Deniz Yücel ve kimi ilçe belediye başkanları duruyor” ifadelerini kullandı.

BİR BELEDİYE BAŞKANI BANA , “HÜKÜMET CEMİL TUGAY’I, CEMİL TUGAY BİZİ SİLKELİYOR” DEDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile bazı ilçe belediye başkanları arasında katı atık bedellerinin ilçelere ödenmemesi ile ilgili sorunlar yaşandığını belirten Ümit Yaldız, “İlçe başkanlarının hali duman… Her belediyenin önünde eylemler, grevler var. Konak’ta iş bırakma eylemi oldu yine mesela. Gidelim Güzelyalı’ya çöpler dağ gibi… Her yerde sorunlar var. Büyükşehir ile ilçeler arasında sorunlar var. Dün bir ilçe belediye başkanı ile konuştum. ‘Hükümet Cemil Tugay’ı, Cemil Tugay bizi silkeliyor’ diyor. Katı atık bedeli 3 ay geç ödeniyor diyor. Bunlar siyasi amaçla, köşeye sıkıştırma amacıyla yapılıyorsa zamanı değil. Bir yandan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı siyasi tutsak diyorlar. Bütün kavgaları bırakıp bir kere buna yoğunlaşman lazım” şeklinde konuştu.

3-4 AYDIR KATI ATIK BEDELİ ALAMAYAN İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI VAR
Gazeteci Fatih Yapar, Başkan Tugay’ın katı atık bedelini 90 TL ile sınırlandırmasına bazı ilçe belediyelerinin itirazları olduğunu söyledi. Yapar, katı atık bedellerini bazı ilçe belediye başkanlarının almasına rağmen bazı ilçe belediye başkanlarının 3-4 ay beklemede kaldığını da aktardı.

Fatih Yapar açıklamasında şunları söyledi:

“Katı atık bedeli ilçe belediyelerinin kasalarına gidiyor. İlçe belediyesi belediyeye personeli doldurdukça nereden maaş ödeyecek? İller Bankası’ndan gelen paralar ile katı atık bedeli payı var. İnşaat ruhsatı üzerinden gelen gelirler var. Denetime çıkıp ceza kesersen para gelir. Ama gelirin geldiği asıl iki yer var. İller Bankası payı ve Katı Atık Bedeli… Katı Atık’ta herkes yüklendi. Vatandaşın bir damla su akıtmadığı işten alınan bir para. İlçe belediye başkanları 150, 160 TL gibi bir sınırlandırma istedi. Bir damla su akmadan vatandaştan alınmak istendi. Cemil Tugay bunu tüm ilçelerde 90 lira ile sınırlandırıldı. Bunun 130 TL olması demek daha ciddi bir gelir demek… 90 lirada işin sınırlanması belediye başkanlarını rahatsız ediyor. Belediye başkanları oradan gelecek gelirle personel maaşını ayarlamışlar. Geçen dönem gündeme geldi, ilçe belediyeleri kendisi toplasın dediler. Kuşadası’nda oluyor mesela… Eğer bu olursa tahsilat için adam ayarlaman lazım, bu yok. Onu tahsil edecek merci yok. Su faturasının içine bu bedel ekleniyor, İZSU tarafından tahsil ediliyor ve ilçe belediyelerine dağılıyor. Paraların gönderilmeme meselesine gelirsek… Soyer döneminde de paraların gönderilmesi süreci en çok 1 hafta 10 gün atardı. Bu sefer 3-4 ay alamayan ilçe belediye başkanları var. Alanlar da alamayan da var. Bunu ayarı nasıl olacak? Bunu neye göre yapıyorsunuz? İZSU Genel Müdürlüğü tek tuşla parayı aktarabilir. Ama o genel müdürlük Tugay’dan gelen talimatla o tuşa basıyor.

KONU ÖZGÜR ÖZEL’İN ÖNÜNE GİTTİ
Para tabi ki kullanılabilir ama ilçe belediyelerine ödenecek bir borç olarak orada duruyor. İlçe belediyesinin alacağı o. Çöp toplama, konteyner temizliği ile ilgili yasa var. Çöp toplama faaliyetinin tamamı, çöp kutularının boyanması işlemine kadar her şeyi içine kapsıyor. Büyükşehir 90 lirayı sabitledi, bir yandan ilçe belediyelerin alacağı var. Buna kim karar veriyor? Tamamen idari, keyfi bir inisiyatif… Belediye başkanları bu durumdan rahatsız, konu Özgür Özel’in önüne gitti. Genel başkan yardımcısının önüne gidiyor. Sitemlerini iletiyor belediye başkanları… Kat sayı problemleri ile ilgili sorun çıkaranlar var. İlçe belediye başkanları aralarında toplanıyor. “Tugay’a kafa atabilir miyiz, kaç kişiyiz, toplansak ne yaparız?” diye bir durum var. Konak’a veriyorsanız, Ödemiş’e vereceksiniz. Ödemiş’e veriyorsanız Kınık’a da vereceksiniz. Sonuçta bu ilçe belediyesinin hakkı. İZSU olarak 1 hafta 10 gün öteleyebilirsin. 4 ay nasıl niye tutuyorsun? Cemil Tugay’ın haberi var mı, haberi yok mu? Konun muhatabı Cemil Tugay. Soyer ile ilgili ortada bir konu vardı ve ‘muhatabı Tugay’dır’ dedik. Kendisine bu durumu sorduğumuzda tüm şeffaflığı ile yanıt verdi. Kendi değerlendirmesi, kendi beyanı olacaktır. Gerçek şu 90 lira kotası sebebiyle kriz var, 3-4 aydır parasını alamayanlar var. İZSU Genel Müdürü şahsi olarak mı bu işi yapıyor, yoksa sizin talimatınızla mı bu iş oluyor? Başkan Tugay, bunun cevabını verecektir”

GEÇİCİ BİR EL KOYMA DURUMU YOKSA AYRIM VAR DEMEKTİR
Ümit Yaldız ise “O zaman bir zorunluluk sebebiyle ortaya bu durum çıkar. Ödemeler sebebiyle belediye, geçici bir el koyma durumu söz konusu değilse “Tugay’ın öz evlatları olan” yani katı atık bedeli alan, bir de “öz evlat aşamasında olmayan” üvey evlatları var demektir” dedi. Fatih Yapar ise “İZSU Genel Müdürlüğü kendi kasasından, belediyenin içindeki finansal durum nedeniyle yaşadığı sorunu aşmak için yüksek oranda para transferleri yaptı” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR MAKAMSAL AĞABEYDİR
Ümit Yaldız yaptığı değerlendirmede “ Özel bu listeyi bir daha yapsa bu başkanların yarısından fazlasını aday yapmaz. Bir ilçe belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı ile kavga ederse başarılı olma şansı yok. Hele büyükşehir belediye başkanı duyguları ile hareket eden biriyse… Mümkün değil. Büyükşehir isterse ilçe belediyesini silkeler. Önemli olan eş güdüm ve uyumdur. İzmir, CHP’ye 28 ilçeyi teslim etti. Burada niye kavga ediyorsunuz? Gençlik kollarında, kadın kollarında filanca olsun, MYK’da, PM’de ötekide berikide sorun… Vatandaş geçim sıkıntısından inim inim inliyor. Pazaryerlerinde gece geç saatlerde insanlar artık topluyor. Emeklinin hali duman. İstanbul operasyonları memleketteki hukuk meselesinde endişe yaratmakta… Böyle bir atmosferde il başkanı Ahmet olsun, PM’de Mehmet olsun denmesi, kavganın derinleşmesi ve bu kavgada bir araya gelmeyecek şekilde tavır almaları her iki tarafı da aşağı çeker. İlçe belediye başkanlarının performansı düşerse, tecrübelerimiz gösteriyor ki büyükşehir belediye başkanının başarılı olma şansı yoktur. Bu bir ekip işi… Büyükşehir belediye başkanı hiç değilse makamsal olarak ağabeyidir, lokomotiftir. Lokomotif güçlü olmak zorunda… 30 ilçeye hizmet veriyor. Çiğli’deki arıtma meselesi, kentsel dönüşüm, yollar ve pek çok alanda faaliyet gösteriyor büyükşehir. Vatandaşın memnuniyeti artıracak alanlarda hizmet veriyor. İlçe belediye başkanları da kılcal damarları temizliyor, oradaki mutluluğu artıyor. Bu birbirini besler. Büyükşehir, büyük ilçe başkanlarını karşısına alarak büyüyemez, aynı şekilde ilçe belediye başkanları da büyükşehir belediye başkanını hedef alarak iddialarını bir sonraki döneme taşıyamazlar. Hani ‘kavgalı eve kız vermezler’ tabirindeki gibi bir sonraki dönem uygun bir iklim olursa bu CHP’ye çok ağır bir şekilde döner” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak : EGEDE SON SÖZ