5 Bin Yıl Sonra Ata Yadigarı Kavılca Buğdayı Yeniden Eskişehir Topraklarında
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal mirası koruma ve doğal tarımı teşvik
etme vizyonuyla önemli bir projeye imza attı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe
Ünlüce, ekibiyle birlikte, 5 bin yıl önce Küllüoba kazılarında kalıntılarına rastlanan ve
Anadolu’nun en eski buğday türlerinden biri olan Kavılca Buğdayını yeniden Eskişehir
topraklarıyla buluşturdu. Başkan Ayşe Ünlüce, “Buradan geleceğe umut ekeceğiz.”
dedi.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 13 bin yıllık geçmişi olan
Kavılca Buğdayını kente geri kazandırdı. Kars ve Ardahan bölgelerinde yetiştirilen, genetiği
değiştirilmemiş ve besin değeri yüksek 13 bin yıllık ata yadigârı Kavılca Buğdayının ekimi
belediyenin 11 dekarlık kendi arazisinde, Başkan Ayşe Ünlüce, Küllüoba Kazı Başkanı Prof.
Dr. Murat Türkteki, Süpüren Mahalle Muhtarı Osman Atan, mahalle sakini kadınlar ve
çocukların da katılımıyla gerçekleştirildi.

“5 BİN YIL SONRA İLK ADIMI ATIYORUZ”
Başkan Ünlüce, ekim çalışmalarının başladığı Eskişehir’in Süpüren Mahallesi’ndeki
belediyeye ait arazilerde yaptığı açıklamada büyük bir heyecan yaşadıklarını dile getirdi.
Ünlüce, “İnsanlık tarihinin en temel besinlerinden olan ekmek, binlerce yıldır hem sofralarımızın hem de kültürümüzün vazgeçilmezi. Bizler de bu kadim tarihin izlerinden gitmek için buradayız. Bugünkü heyecanımızın sebebi Kavılca Buğdayını 5 bin yıl sonra tekrar Eskişehir’in bereketli topraklarıyla buluşturuyor olmamız.” dedi.

DOĞAL TARIM VE YEREL TOHUM VURGUSU
Projenin tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yapan Başkan Ünlüce, Kavılca
buğdayının çevresel zorluklara dayanıklılığına dikkat çekerek, “Kavılca Buğdayı iklim
değişikliğine dayanıklı. Kuru tarım yöntemiyle, gübre, ilaç ve sulama gerektirmeden
yetiştirilecek. Bu proje, doğal tarım anlayışımıza ve yerli tohumların korunmasına
önemli bir katkı sağlayacak. Bugün buradan geleceğe umut ekeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Ünlüce, daha önce Küllüoba Kazı Başkanı Murat Türkteki ve ekibi tarafından
bulunan ve büyük ilgi gören 5 bin yıllık Küllüoba Ekmeğini de Kavılca buğdayı ile
ürettiklerini hatırlattı. Ünlüce, hasat sonrasında elde edilen bu ata tohumu buğdayın, yine
Küllüoba Ekmeğinde kullanılarak Eskişehir halkıyla buluşmaya devam edeceğini belirtti.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki de, “Küllüoba kazısında geçtiğimiz yıl ortaya
çıkarılan 5 bin yıllık ekmek, büyük ilgi uyandırmış ve üretimi de gerçekleştirilmişti. Bu
özel ekmek, hem Eskişehir’de hem de Türkiye’nin farklı illerinden yoğun talep gördü.
Bu süreçte, ekmeğin en temel unsuru olan buğdayın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu
kapsamda, ilk kez Kavılca Buğdayı getirilerek Eskişehir’de deneme üretimlerine
başlandı. Bu tarihi ve yerel değeri yeniden canlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
ifadelerini kullandı.
Süpüren Mahallesi Muhtarı Osman Atan, mahallenin ikliminin Eskişehir merkezine göre
daha soğuk olduğunu, bu nedenle Kars ve Ardahan bölgelerinde yetişen Kavılcanın burada da
yetişebileceğini belirtti. Muhtar Osman Atan, bu konudaki destek ve ilgilerinden dolayı
Başkan Ayşe Ünlüce’ye teşekkür etti.
