Kefir Nedir? Kefirin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Kefir günümüz tıp dünyasında isminden söz ettiren besinlerdendir. Kefir, probiyotik niteliği ile tüm süt ürünlerinden daha nitelikli olarak değerlendirilen bir içecek olarak bu yazımızın merkezi olmaktadır. Kefir nedir? Kefirin faydaları ve zararları nelerdir? Gibi sorularınızın cevabı için makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kefir Nedir?
Kefir; inek, manda ve keçi sütü ile yapılan koyu kıvamlı bir içecektir. İnek, manda veya keçi sütünün özel bir maya ile yapılması sonucunda meydana gelmektedir ve ekşi bir tada sahiptir. Kefir süt ürünleri kategorisinde yer edinmiştir.
Kefir Nasıl Yapılır?
- Kefir yapımında çiğ süt tercih edilecekse, fermantasyon sürecini olumsuz etkilememesi için mutlaka 100 derecede 10,15 dakika sütün kaynatılması gerekmektedir. Tercihen günlük pastörize süt de kullanılabilir.
- Kefir yapımında en önemli öncelik hijyendir. Kefirin tadı, kullanılan süte, fermantasyon sürecine göre değişkenlik gösterir.
- Oda sıcaklığına getirilmiş 1 litre sütün içerisine 4-5 gram (ceviz büyüklüğünde) canlı kefir mayası tahta kaşık yardımı ile eklenir ve cam kavanoz içerisine bulunan sütün ağzı sıkıca kapatılır. Ardından mayalanmaya bırakılır.
- Mayalanma süreci 12 ila 48 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Kefir mayalanma sürecine bağlı olarak, kıvamında değişkenlik gösterir. Kefir, kesilmiş süt kıvamına geldiğinde, hazır olmuş demektir.
- Hazırlanan kefir buzdolabı içerisinde 3 haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Not: Hazır halde bulunan kefirin içindeki mayalar tekrar kullanılabilir bir özelliğe sahiptir. Kefir mayalarına metal ile temas etmemek önemlidir. Bu neden kefir mayalarını cam veyahut plastik kaplarda saklamak tavsiye edilir.
Kefirin İçinde Neler Bulunur?
Kefir fermente bir süt içeceğidir ve 200 ml kefir içerisinde;
- 104 kalori,
- 5-6 gram protein,
- 6-7 gram karbonhidrat,
- 6-7 gram yağ,
- A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminleri,
- Kalsiyum,
- Demir,
- İyot,
- Folik asit ve niasin bulunmaktadır.
Kimler Kefir Kullanamaz?
Kefir tüketiminden kaçınması gereken kişiler arasında süt ürünlerine alerjisi bulunan kişiler başta yer almaktadır. 1 yaşın altındaki bebeklerin de bu gruba dahil edilmesi gerekir. 1-6 yaş grubu çocuklarda ise kefir tüketimi için bir doktora danışılması tavsiye edilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir, ayrana benzeyen yapısı ile rahatlıkla tüketilebilen laktoz içeren sindirim sistemini bozmayan bir içecektir ve faydalarına göz attığımızda;
- Belirli bir düzen eşliğinde tüketilen kefir bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
- Kefir, sağlıklı bir içecek olarak değerlendirilir ve sindirim sistemini düzenlerken, kan şekerini düzenleme konusunda etkilidir.
- Kefir, yüksek oranda kalsiyum içerir ve bu sayede eklem sağlığına iyi gelmektedir.
- Düzenli kullanıldığında kolesterol seviyesini düzenler.
- Metabolik fonksiyonların iyileşmesini sağlamaktır.
- Kefir tüketimi, bağırsak florası üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Kefir, hücre rejenerasyonuna destek olması ile de bilinmektedir.
Kefirin Zararları (Yan Etkileri) nelerdir?
Kefirin aşırı tüketilmesi vücut üzerinde bazı olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bilinçli ve uygun miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı kefir tüketimi sonucu meydana gelebilecek bazı rahatsızlıklar;
- Mide hassasiyeti,
- Mide krampı,
- Kabızlık,
- Kalp atışı düzensizliği olarak sıralanabilir. Bilinçli kefir tüketimi söz konusu olduğunda bahsedilen zararların meydana gelmesi söz konusu değildir.
Not: Bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan rahatsızlara sahip olan kişiler kefir tüketmeden önce uzman görüşü almalıdır.
Kefir Ne Zaman İçilmeli?
Kefir içme zamanı yetişkin bir insan söz konusu olduğunda günün her saati içilebilir bir içecektir. Ancak kefir miktarı abartılmamalı, günde maksimum 2 bardak olarak tüketilmelidir. Kefir, yetişme evresinde olan çocuklarda yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir. Yatmadan önce içilen bir bardak kefiri çocuklarda zihinsel gelişime ve kemik gelişimine katkı sağlamaktadır.
Not: Kefir mide sorunu olan çocuklara yatmadan en az iki saat önce içirmelidir. Buradaki amaç kefirin oluşturduğu mide rahatsızlıklarının önüne geçmektir.