Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Papatya Çayı Neye İyi Gelir?
Papatya çayının faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? Sindirim sistemine iyi gelir, kalp hastalığına karşı koruyucudur, strese iyi gelir.
Bitkiler, geçmişten günümüze soframıza lezzet katan, bize şifa veren değerli besinlerdir. Papatya çayı, çok çeşitli sağlık sorunları için uzun süredir geleneksel bir halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, kanser ve diyabet dahil olmak üzere hastalıkları yönetmedeki etkinliğini giderek daha fazla araştırıyorlar. Araştırmalar, alternatif çözümlere kıyasla net faydaları kanıtlayan bazı araştırmalarla ve diğerlerinin yalnızca olası olanlara işaret etmesiyle farklılık göstermektedir.
Yazımızın devamında, Papatya çayı nedir? Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayından kimler kaçınmalı? gibi bir çok soruya cevap verdik.
Papatya Çayı Nedir?
Papatya çayı, kurutulmuş papatya çiçeklerinden yapılan geleneksel bir halk ilacıdır. Papatya; Mısır, Roma ve Yunanistan’da eski çağlardan bu yana özellikle tıbbi amaçlı kullanılan kadim bitkilerden biridir. Papatyanın içerisinde bulunan flavanoid ve terpenoid adı verilen maddelerin iyileştirici özellikleri bulunmaktadır.
Papatya Çayı Özellikleri Nelerdir?
Papatya bitki ve meyvemsi notalardan oluşan ve canlandırıcı pürüzsüz bir bitişe sahip bir tat profiline sahiptir. Papatya flavonoid adı verilen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar, papatyanın tıbbi etkilerinde büyük rol oynar. Papatya çayının önde gelen özellikleri arasında uykuyu düzenleme, cildi koruma ve adet kramplarını yatıştırma faydaları bulunur. Anti-enflamatuar etkisi ile ishal ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur. İnflamasyonu azaltıcı ve antiseptik etkileri ile bilinmektedir.
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? 10 Harika Fayda
Papatya çayı pek çok şeye iyi gelirken ve kafeinsiz harika bir içecek seçeneği olsa da herkes için iyi olmayabilir. Zira bazı insanlarda nadir görülen alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve hamilelik durumlarında tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu tarz bitkisel gıdaları tüketmeden önce bir uzmana danışmalısınız.
Daha İyi Bir Uykunun Anahtarı
Yıllardır insanlar uyumaya yardımcı olmak için yatmadan önce papatya çayı içiyor. Yapılan araştırmalara göre, sakinleştirici etkisi, beyninizdeki kaygıyı azaltmaya ve uykuyu başlatmaya yardımcı olabilecek belirli reseptörlere bağlanan apigenin adlı bir antioksidan sayesinde olur. Papatya çayı; uyku apnesi ve uykusuzluk gibi uyku problemlerine, uykuya dalmakta zorluk çeken kişilere daha iyi bir uyku için yardımcı olur ve uykuyu tetikler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Birçok çalışma, Papatya çayının sadece hastalıkları frenlemekle kalmayıp aynı zamanda büyük bir önleyici tedbir olarak da çalıştığını göstermiştir. Papatya flavonoid adı verilen kimyasallar içerdiği için zararlı bakterilerle savaşır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirme yeteneğine sahiptir. Papatya çayının en çok müjdelenen sağlık faydalarından bir diğeri de, soğuk algınlığını önlemek ve griple savaşmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olma özelliğidir. Bir fincan sıcak papatya çayı içmeyi düşünün ve sihrini yapmasına izin verin.
Kas Spazmlarını ve Regl Ağrısını Azaltır
Papatyanın güçlü antispazmotik ve anti-enflamatuar özellikleri, mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi bağırsak sendromu (IBS), bulantı, kas spazmları, mide gribi ve gastroenterit gibi sorunlarla baş etmeye yardımcı olur. Papatya çayı ağrı kesici ve antispazmodik özelliklere sahiptir. Rahimi rahatlatır ve prostaglandinlerin (iltihaba ve ağrıya neden olan hormon benzeri maddeler) üretimini azaltır.
Diyabeti Yönetir, Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcı Olur
Araştırmalar, papatya çayının şeker hastalığından mustarip bireyler için fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Kan şekeri seviyelerinin düşürülmesinde etkili olan papatya çayı kandaki insülin miktarı düzenlemede de söz sahibidir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Aktif polifenollerinin, gastrointestinal sistem bölgesinde karbonhidrat sindirimini ve şeker emilimini düzenlemek için umut verici maddeler olduğunu saptanmıştır. Geçmişte yapılan küçük bir çalışma , tip 2 diyabetli hastalarda glisemik kontrole fayda sağladığını bulmuştur.
Cilt Sağlığını Destekler
Papatya çayı; cilt sorunlarının tedavisinde topikal olarak kullanılabilir. Genellikle banyolarda kaşıntılı ve döküntülü cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Papatya çayı bununla beraber, egzama ve rosacea gibi cilt tahrişlerini gideren anti-efanti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. İçeriğindeki doğal polifenoller ve fitokimyasallar izlerin iyileşme sürecini hızlandırıcı rol oynarken, kırışıklıkları da en aza indirebilir. Polifenoller esas olarak erken yaşlanmaya neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırmak için çalışır. Hücre ve doku yenilenmesini hızlandırır, gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Stres ve Kaygıyı Azaltır, Sakinleştirir
Papatya çayının en çok tercih edilen kullanım amacı ise stres ve kaygıdan kurtulmaya yardım etmesidir. Papatya çayı, sıcak ve yatıştırıcı doğası sayesinde stresi ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Uzun bir günün ardından, papatya çayı tüketmek vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyesini arttırmaya etkili olabilir. Bu hormonlar stresi ve kaygıyı yatıştırdığı gibi migren ve baş ağrılarında da rahatlaya yarar.
Sindirime Yardımcı Olur
Papatya çayı, mide rahatsızlığı ve karın ağrısı ile birlikte hassas bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Mide astarını yatıştırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar, antispazmodik ve gaz giderici özellikler içerir. Geleneksel olarak çocuklarda koliği tedavi etmek için kullanılan papatya aynı zamanda gazı gidermede ve mide ülserlerini önlemede son derece iyidir. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’ne göre, “Papatya çayı bir sindirim gevşetici olarak değerlendirilmiştir ve şişkinlik, hazımsızlık, ishal, anoreksiya, taşıt tutması, mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli mide-bağırsak rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır”.
Kalp Sağlığını İyileştirir
Papatya çayındaki flavonlar gibi antioksidanlar kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yıllar boyunca, trigliseritler ve “kötü” LDL kolesterol dahil olmak üzere kan basıncını ve kolesterolü düşürmedeki etkinliklerini ölçmek için flavonlar üzerinde çalışılmıştır. Çalışmalar, papatyanın kan basıncını ve LDL kolesterol olarak bilinen kötü kolesterolü düşürmeye ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bilimsel bir araştırma, 30 ila 60 yaşları arasındaki 64 kişilik bir grubu aldı ve onları deney ve kontrol gruplarına ayırdı. Deney grubu, sekiz hafta boyunca her yemekten hemen sonra günde üç kez papatya çayı tüketmiştir. Papatya çayı içenler, diyabetle ilişkili olarak önemli ölçüde daha düşük serum insülin seviyeleri ve insülin direnci gösterdiler.
Sağlıklı Saçlara Kavuşmanızı Sağlar
Papatyada bulunan Anti-inflamatuar bileşenler, kepeğe yol açabilen kaşıntılı kuru saç derisine iyi gelerek, kafa derisindeki tahrişi hafifletebilir, saç tellerini güçlendirebilir ve kepeklenmeyi gidermede işe yarayabilir, saçınızın ipeksi bir görünüm kazanmasına olanak sağladığı gibi yaz aylarında saç açıcı olarak kullanılabilir.
Ağız Sağlığını Korumaya ve Diş Eti İltihabıyla Savaşmaya Yardım Eder
Papatya çayının bir diğer faydası antiseptik özellikleridir. Ağız enfeksiyonlarla savaşabilir, diş çürümelerini önleyebilir, diş ve diş etlerini koruyabilir. Diş eti iltihabıyla savaşmaya yardımcı olabilir. Bilimsel araştırmalar, papatyanın antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerinin narla birleştiğinde , etkinlik açısından antibakteriyel bir gargaraya rakip olduğunu buldu. Ayrıca, anti-enflamatuar özellikleri diş ağrısını yatıştırmada etkili olur. Gargara olarak kullanılabilir.
Papatya Çayının Zararı (Yan Etkisi) Var Mı?
Papatya çayı pek çok kişinin rahatlıkla tüketebileceği bir çay olarak, yan etkileri çok nadir görülmektedir. Bununla beraber küçük çocuklar, gebeler, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bireyler ile hamileler için güvenli kullanımı henüz kanıtlanmamıştır.
Hamile ve emziren kadınların papatya çayını aşırı tüketmemesi, düşüklere neden olabileceği altını çizeceğimiz önemli bir noktadır. Ulusal Sağlık Enstitüsüne (NIH) göre;
- Alerjik reaksiyonlara,
- Uyuşukluğa,
- Göz tahrişine,
- Kusmaya ve mide bulantısına neden olabilir. Uzman görüşü ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Papatya Çayı İçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Fazla tüketilmesi durumunda vücudunuz çeşitli tepkiler verebilir.
- Teşhis konulmuş herhangi bir hastalık durumunda,
- Düzenli ilaç kullanımında, mutlaka doktora danışmak gerekir.
Güvenilir ve kaliteli bir yerden, bir markadan papatya çayı temin etmek ise ayrıca önemlidir.
Papatya Çayı Nasıl Tüketilmeli?
Papatya çayı öğünlerde, sindirim sistemi rahatlatmak için öğünlerden sonra veyahut rahat bir uyku için uykuya hazırlanmadan önceki 1-2 saat içerisinde tüketilmelidir.
Papatya çayı için, ihtiyacınız olan su ve isteğe göre limon veyahut baldır. 1 Su bardağı kaynamış su içerisine 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya ekleyerek 3 dakika demlemeniz yeterlidir. Sonrasında çiçekleri süzerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.