Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uluslararası Culinary Heritage (Mutfak Mirası) Sertifikasyon Sistemine Başvurular Devam Ediyor

Uluslararası Culinary Heritage (Mutfak Mirası) Sertifikasyon Sistemine Başvurular Devam Ediyor

Uluslararası Culinary Heritage (Mutfak Mirası) Sertifikasyon Sistemine Başvurular Devam Ediyor

Alanya’nın turizmdeki yerini sağlamlaştırmak, gastro-turizm öğelerini kent imajına dahil etmek için Alanya Belediyesi tarafından yürütülen ve uluslararası bir sertifikasyon sistemi olan Culinary Heritage (Mutfak Mirası) Sertifikasyon Sistemi’ne başvurular devam ediyor.

Dünya genelinde gastro-turizm hızla gelişirken Alanya’nın uluslararası gastronomi sahnesinde güçlü bir yer edinebilmesi için yerel gastronomiyi ve tarımsal üretimi destekleyip tanıtmak amacıyla pek çok çalışma yürüten Alanya Belediyesi, 2025 yılında 30. yılını kutlayan Culinary Heritage (Mutfak Mirası) Sertifikasyon Sistemi’ne Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olmayı başarmıştı. 2025 yılında standartlarını geliştiren sistem çevre dostu uygulamalarıyla sürdürülebilir mutfağı da kapsayan bir dönüşüm geçirdi. Bu kapsamda, yöresel ve sürdürülebilir ürünleri tercih eden sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarına sahip, atıksız üretim ve mutfak uygulamalarını benimseyen, çevreci uygulamalar ile tarımsal üretim yapan, enerji ve su verimliliği uygulamalarına sahip, toplumsal fayda sağlayan eğitim ve bilinçlendirme projelerinde yer alan bir sistem olarak kente değer kattığı ifade edildi.

BAŞVURULAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE YAPILIYOR

Tarladan sofraya, gastronominin her kademesinde faaliyet gösteren üreticiler ve işletmeler, sürdürülebilir mutfak uygulamalarını tescilletmek ve uluslararası sertifikasyon sistemine dahil olmak için Alanya Belediyesi’ne başvurmuş ve yerinde ziyaret edilmişti. Geçtiğimiz Haziran ayında Global Koordinatör Niclas Fjellström, Türkiye Koordinatörü Araz Aknam, Antalya Koordinatörleri Sevda Çapa ve Zeynep Kiriş tarafından yapılan ilk ziyaretlerin neticesinde yaz boyu devam eden müracaatlar değerlendirilmiş ve başarılı uygulamalara sahip işletmeler sertifikalandırılmıştı. Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi,

“Şehrimizde; sürdürülebilir gıda ve çevre dostu uygulamalarını esas alan, yerel ürünleri tercih eden, geleneği geleceğe taşırken toplumsal fayda sunan tüm restoran, cafe, otel işletmelerini ve tarımsal üreticilerimiz; işletmelerini uluslararası platforma taşımak, global arenada tanınmak ve güçlü bir işbirliği ile gelişim ve eğitim desteğinden faydalanmak adına Alanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirler.