MİLLETVEKİLİ DURMAZ: “TOKAT’IN CAZİBE MERKEZİ İLAN EDİLMEMESİNİN SEBEBİ NEDİR” “ÜRETİM KAPASİTESİ Mİ DÜŞÜK, YOKSA ÇOK GELİŞMİŞ BİR İL MİDİR?”

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Sivas Demirağ OSB’nin cazibe merkezi kapsamına alınmasından sonra, 6. Bölge olmayı ziyadesi ile hak eden ilimiz Tokat ile ilgili basın açıklaması yaptı.

DURMAZ yaptığı açıklamada cazibe merkezinin ne anlama geldiği ile ilgili bilgi verdi. Cazibe merkezleri görece az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, Göçü durdurup, çiftçi ve sanayiciyi üretim ile buluşturup ve ihracat artışı yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla, özel sektör yatırımlarını desteklemeye yönelik uygulanacak programdır.

Bir ilin cazibe merkezi kapsamına alınması için öncelikli kriterlerin “bölgeye göre az gelişmiş ya da çevre illere göre üretim kapasitesi yüksek” olan illerin tercih edildiğinin belirtildiğini ifade eden Durmaz, Tokat;  Kazova, Gözova, Çamlıbel, Zile, Maşat, Erbaa ve Niksar olmak üzere 7 ovası büyük ova ilan edilmiş ve koruma altına alınmış nüfusu 597.861 olan bir ildir. Çevre illere göre yılda birden fazla ürün alınabilen Ovaları akarsularla sulanabilir arazilere sahip, üretim kapasitesi yüksektir. Karadeniz’i Güney’e bağlayan geçit konumundadır ” dedi.

Tokat’ın cazibe merkezi ilan edilmemesinin nedeni, üretim kapasitesi mi düşük, yoksa çok gelişmiş bir il mi? diye yetkililere seslenen Durmaz açıklamasının devamında: “Tokat, en çok göç veren illerden biridir. İstihdam alanı olmadığı için büyükşehirlere yoğun bir göç söz konusudur. Tokat ve Erbaa OSB’ye genişleme sahası da biran önce kazandırılmalıdır. Tokat mutlaka Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamına alınmalıdır.

Şuan ülkemizde 11 ilde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) uygulanmaktadır. Bakanlıktan aldığımız son güncel bilgiye göre bu iller Diyarbakır, Elazığ, Van, Erzurum, Hatay, Malatya, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon’dur. Örneğin; cazibe merkezi kapsamında Şanlıurfa’ya Ayakkabı Üretim Merkezi, Van ve Erzurum’a Tekstil Merkezi kurulmuş alt yapı, üst yapı, yol, su, elektrik her türlü işlemi yapılmış anahtar teslim binalarla yatırımcıya destek sağlanmış. Neden Tokat’a Gıda OSB kurulmasın.

Örneğin Tokat’ın geneli Cazibe Merkezi ilan edilip,  eski Havalimanı yerine yapılması planlanan Uluslararası Sebze-Meyve Hali ve Gıda OSB projesi ve Erbaa-Niksar da belirlenen bir yerde de ivedi olarak hayata geçirilebilir.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında farklı Genel Müdürlükler bünyesinde birden fazla Cazibe Merkezi Destek programı bulunmaktadır. Şuan ülkemizde 21 ilde de Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından Cazibe Merkezleri Programı uygulanmaktadır. Örneğin Sivas Teşvikte öncelikli iller arasında 4.bölgede olmasına rağmen yalnızca Demirağ OSB cazibeli bölge kapsamına alınmış ve Demirağ OSB’ye yapılacak yeni yatırımlarda 6.bölge teşviklerinden yararlanacaktır. Tokat’ta OSB’ye yapılacak yeni yatırımlarda 6. Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Yeni yapılacak yatırımların OSB’ye yapılması adına bunu önemsiyoruz. Ama biz Tokat’ta daha önce OSB veya OSB dışında bir alana yatırım yapmış işletmelerimiz, sanayicimiz, müteşebbislerimiz, kooperatiflerimizin de haksız rekabetin önüne geçebilmesi adına 6.BÖLGE TEŞVİK İMKÂNLARINDAN bir an önce yararlanmasını istiyoruz. Çünkü 6.bölge teşviklerinde SGK, KDV, Vergi, Teşvik, vb konularda avantajların olması yatırımcılar açısından önemlidir. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı rekabet gücümüzün artırılmasının temel yolu budur.

Bunun bilinmesini ve mücadelesini inanıyorum ki, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Üretici Kooperatifleri, Müteşebbislerle, Belediyelerimizle, halkın sesi demokrasimizin olmazsa olmazı yerel basınımızla, tüm Tokatlılar olarak birlikte vereceğiz. Tokat’ı görmez, Tokatlıyı dinlemezlerse yapılacak ilk seçimde halkın iktidarında Tokat’ı cazibe merkezi ilan edeceğimizi de tüm Tokatlı hemşehrilerimizin bilmesini isteriz.

Cazibe Merkezi ilan edilen illerin yararlandığı destekleri de bilgi notu olarak aşağıda paylaşıyorum; 

1)Danışmanlık Hizmeti Desteği (fizibilite, eğitim vs.) 

• Yatırım Yeri Tahsisi Desteği 

 • Bina Yapımı Desteği 

 • Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği

• Faiz indirimli İşletme Kredisi Desteği 

 2) Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi 

• Nakdi Taşıma Desteği (1 milyon TL’ye kadar taşıma, montaj masrafları) 

• Teşvik Desteği 

• Yatırım ve Üretim Destek Paketi kapsamındaki Yatırım Yeri Tahsisi Desteği ile Faiz indirimli İşletme Kredisi Desteği. 

• Yeni yatırımlar için; Yatırım ve Üretim Destek Paketi kapsamındaki Danışmanlık Desteği ile Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği. 

3) Çağrı Merkezi Destek Paketi 

• Bina Tahsisi Desteği 

• Fiber İletişim Altyapısı Desteği

• Personel Eğitim Desteği 

 • Yatırım ve Üretim Destek Paketi kapsamındaki Yatırım Yeri Tahsisi Desteği, Bina Yapımı Desteği ile Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği. 

4) Veri Merkezi Yatırım ve Enerji Destek Paketi 

• Enerji Desteği 

• Fiber İletişim Altyapısı Desteği

• Yatırım ve Üretim Destek Paketi kapsamındaki Yatırım Yeri Tahsisi Desteği ile Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ