Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’de İmar Barışı Kanunu ile yapı kayıt belgesi verilmiş, 1069 yapının olduğunu belirterek, bu binaların durumunu bilmediklerini söyledi. Gürkan ayrıca özellikle altında işyeri olan binaların denetleneceğini belirterek, “Özellikle kolon kesen, kiriş kıran işyerleri varsa gereğini yapacağız. Hiç kimse gelip bize ‘Bizi görmezden gelin. Affedin’ demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli” dedi.
Geçtiğim Perşembe günü Depremden etkilenen Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Adana’ya giden Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’ye dönüşü basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Deprem felaketinden sonra herkesin ders çıkarması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Burada normal zamanda hiç önemsemediğimiz, nasılsa hiçbir şey olmaz dediğimiz işlerin, depremde bedelinin ne kadar ağır olduğunu hep beraber gördük. 4 gün önce Malatya’da dolaşırken bir enkaza gittik. Oradaki bir mobilya mağazası daha geniş bir alan açmak için kolanları kesmiş ve bina çökmüş, yüze yakın vatandaşımız da hayatını kaybetmiş. Yıllardır biz hep şunlarla suçlandık, “Ruhsatlarımız çok geç çıkıyor. İmar İşleri çok ağır çalışıyor.” Şimdi o suçlamaları bize yapanlara sormak istiyorum, hiç denetlemeden, incelemeden, bakmadan mı verseydik, ruhsatları. Bu kadar titiz davrandık, mutlaka atladıklarımız olmuştur, inşallah yoktur. Ama bundan hiçbir zaman pişmanlık duymadım, iyi ki yapmışız, şimdi daha da fazlasını yapacağız. 2-3 ay 1 yıl geç başlamaktan hiçbir şey olmaz. Ama o inşaatın sağlamlığı, güvenirliği belki de onlarca canı kurtaracak. O yüzden kimsenin bu anlamdaki suçlamalarına itibar edecek halimiz yok. Bu tür suçlamaları da ben de arkadaşlarım da bir gurur nişanesi olarak taşırız. Yeter ki bizi buradan suçlasınlar. Bu konularda çok katıydık. Yıllardır, 9 yıldır, imar anlamında, şehircilik anlamında çok katıydık. H serbesti kaldırdık. Zemin Etütlerini mutlaka istedik. Yapı denetimlerle mücadelemiz oldu. Müteahhit arkadaşlarla tartışmalarımız oldu. Bize kırılanlar, kızanlar oldu, arkamızdan dedikodumuzu yapanlar oldu. Ama bir deprem, bir afet bizim bunları yaparken ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Hatay Erzin örneğini vermek isterim. Erzin’de hiçbir vatandaşımız can kaybı yaşamadı. Neden, belediyenin kararlı tutumundan dolayı” ifadelerine yer verdi.
BELEDİYENİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK
Yaşanan deprem sonrasında vatandaşlarda binaların güvenli olup olmadığı konusunda test yapılması için Belediyeye müracaat ettiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Herkes kanunların kendisine verdiği yetki ve sorumluluklar ile çalışmak zorunda. Türkiye’de bu anlamda binaların güvenirliğini kontrol etme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın akreditasyon verdiği firmalar üzerinden yapılıyor. Belediyenin böyle bir yetkisi yok. Belediyenin böyle bir sertifikası, yetkisi yok” diye konuştu.
Bu işi özel firmalar yaptığı için de bir bedeli olduğunu belirten Gürkan, “Bina sayısı, kat sayısına göre, 20 bin-100 lira arasında bir bedeli var. Bu bedelin de firmaya ödenmesi gerekiyor. Binanız yapılan testler sonucunda şartlara uygun değilse, 4 ay içerisinde binanın boşaltılıp yıkılması gerekiyor. Bu talepler var evet, ama bizim bunları yapma yetkimiz yok. Bu testleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği özel firmalar yapabiliyor” dedi.
“BUNLAR YAPILMIŞSA CANI YANACAK”
Altında işyeri olan binaların en riskli bina kategorisine girdiğini belirten Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak yetki alanları çerçevesinde altında işyeri olan binaları hızlı bir şekilde denetleyeceğiz. Onaylı projesine uygun mudur? Zaman içerisinde imalatlar, eklemeler, kolan kesilmeleri, kiriş kırılmaları gibi müdahaleler yapılmış mıdır? Bunları denetleyeceğiz. Gereğini yapacağız. Birileri bunu yapmışsa canı yanacak. Kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Vatandaşın can güvenliği her şeyden önemli. Bu çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız. Alınan alınsın, kırılan kırılsın. İnşallah Edirne’de kolan kesilmesi, kiriş kırılması gibi hususlar yoktur diye dua ediyorum” dedi.
EDİRNE’DE İMAR BARIŞINDAN YARARLANAN 1069 YAPI VAR
Edirne’de toplam 2 bin 259 bulvar, cadde, ve sokağın olduğunu belirten Gürkan, “Edirne’de işyeri olarak 2 bin 227 tane yapımız var. 715 kamu binası, 18 bin 440 da mesken yapımız var. Toplamda 21 bin 382 yapı bulunuyor. Ruhsat durumlarına baktığımızda 1501 tanesi inşaat halinde. Yapı kullanma belgesi verilen 2 bin 604. Kısmı iskan alınmış 703, proje halinde 308, ruhsatsız 5, yanan-yıkılan 34 ve 2018’de çıkan İmar Barışı Kanunu ile yapı kayıt belgesi verilmiş, 1069 yapımız var. 15 bin 428 yapımız da çok eski yapılar. İmar Barışı Kanunu ile yapı kayıt belgesi alan binaların durumunu bilmiyoruz. Süreç şöyle işliyor; vatandaşın bir arsası var. Oraya bir bina yapmak istiyor. Önce belediyeden İmar Durumu ile ilgili bir belge alıyor. Bu imar durumunda o araya ne kadar büyüklükte yapı yapılacağı belirleniyor. Sonra arsa ile ilgili zemin etüdünü yaptırıyor. O zemin etüdü ile birlikte projesini hazırlıyor. O proje bittikten sonra inşaat ruhsatı için başvuruyor. Bize başvurduğunda aynı başvuru otomatik olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da düşüyor. Ve bakanlık tarafından bir yapı demetim firması atanıyor. Belediyeler 2011 yılından beri inşaatların yapılmasını denetleyemiyor. Bu görev kanunla Yapı Denetim firmalarına verilmiş durumda. Yapı denetim firmaların inşaatın durumu ile ilgili rapor sunmaları gerekiyor. O raporları denetlemekte yükümlüyüz, yetkiliyiz. Türkiye’deki hiçbir belediyenin bir inşaata gidip betona-demire bakma yetkisi yok” diye konuştu.
Edirne’de kat yüksekliğinin ortalama 6 kat olduğunu belirten Gürkan, yeni yerleşim bölgesinde ise bu oranın 12 katta çıktığını söyledi. İmar Barışı Kanunu ile yapı kayıt belgesi verilmiş, 1069 yapıdan, bağımsız bölümlerinin de olduğunu belirten Gürkan, “Toplamda Edirne’de 21 bin 382 yapıda toplamda 103 bin 308 bağımsız bölümümüz var. Konut, işyeri, kamu binası gibi. Bunların bir kısmı 2 bin 432’si kamu yapıları, 100 bin 876 da vatandaşlara ait bölümler. Bağımsız bölümlerin 86 bin 658’i konut olarak kullanılıyor” dedi.
Altında işyeri olan binaların denetleneceğini bir kez daha hatırlatan Gürkan, “Bizdeki projelere bakarak, o projelere aykırı bir işlem yapılıp yapılmadığını tespit edeceğiz. İnşallah kötü bir durumla karşılaşmayız. En kötü kolon kesilmesi. Karşılaşırsak da gereğini yapacağız. Hiç kimse gelip bize ‘Bizi görmezden gelin. Affedin’ demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli” ifadelerine yer verdi.