Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, deprem bölgesinde kurdukları 2500 çadırın ardından 2000 çadırın daha siparişini verdiklerini, toplam 40 bin kişiye barınma imkanı sağlayacak çadırları, Bornova Belediyesi ekiplerinin en çok ihtiyaç duyulan noktalara kurmaya devam edeceğini söyledi.
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova Belediye Meclisi öncesinde Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından yapılan çalışmaları anlattı. Bornova Belediye Meclis üyelerinin yanı sıra muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yardım toplama çalışmalarında gönüllü olarak çalışan gençler, siyasi partilerin ilçe başkanları, iş dünyasından temsilciler ve çok sayıda vatandaşın da katıldığı toplantıda, depremde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.
160 kişilik ekiple kuruldu
Depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023’ten itibaren Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların gün gün anlatıldığı filmin gösteriminin ardından Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, deprem bölgesinde kurulacak yeni çadırların haberini verdi. Deprem bölgesinde çadırların kurulmasıyla ilgili çalışmaları bizzat yerinde yöneten Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, yardım malzemelerinin dağıtılmasında olduğu gibi çadırların kurulacağı alanları da bölgede görev yapan 160 kişilik Bornova Belediyesi ekibinin bire bir tespitler yaparak belirlediğini söyleyerek, yeni gelecek 2 bin çadırın da aynı anlayışla kurulacağını söyledi.
Süreç 8 Şubat’ta başladı
Deprem bölgesinde kurulan 2 bin 500 çadırı satın alma kararını 8 Şubat tarihinde aldıklarını ve hemen gerekli girişimleri başlattıklarını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, yanmaz, su geçirmez, soba kurulabilecek nitelikteki çadırların her birinin bedelinin 1900 TL olduğunu belirti. Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayan çadırların ikinci partisinin birim fiyatının da aynı olduğunu belirten Başkan İduğ, hem uygun bir maliyetle hem de hızlı bir şekilde depremzedelerin ihtiyaçlarını karşıladıklarını, bu konuda ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Bornova için hazırlıklar
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkımın hemen ardından en çok ihtiyaç duyulan ekipmanların kesici aletler ve hilti olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Biz de Bornova Belediyesi olarak arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak kesici alet hilti ve benzeri ekipmanların bulunacağı konteynerler hazırlayarak belirli noktalara koymaya başlayacağız” dedi. Başkan İduğ, Pınarbaşı’ndaki Nazım Hikmet Rekreasyon Alanı’nı büyük bir toplanma alanı olarak kullanmak üzere planlama çalışmalarını başlattıklarını söyledi.
Kocaman bir orduyla çalıştık
Bornova Belediyesi olarak deprem sonrasındaki çalışmalarda başarılı işler yaptıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bütün bu çalışmaları yaparken arkamda kocaman bir ordu vardı. Yardım malzemelerini getiren vatandaşlarımızdan, onların tasnif edilmesinde ve paketlenmesinde çalışan gönüllülerimize, bu malzemelerin taşınmasında destek veren lojistik firmalarına kadar herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar tamamen siyasetten uzak bir şekilde yapıldı” diye konuştu.
Kriz yönetimi
Çalışmalarda depremden sonraki ilk aşamanın arama kurtarma çalışmaları olduğunu söyleyen Başkan İduğ, ikinci aşamada ise barınma sorununun çözümünün geldiğini söyledi. Başkan İduğ, “Aldığımız hızlı kararlarla bu sorunun çözümüne önemli bir katkı sağladık. Üçüncü aşamada önümüzdeki Ekim ayından itibaren konteyner kentlerin kurulması geliyor. Malzemelerini temin ederek Bornova’daki sanayi kuruluşlarının konteyner üretmelerini sağlayacağız. Kuruluşların üretimi paylaştığı bir süreci inşa edeceğiz” dedi. Depremin yaşandığı illerden büyük bir göçün başladığına da dikkat çeken Başkan İduğ, “Biz Bornova Belediyesi’nin yurtlarında, misafirhanelerinde 300 kişiyi misafir ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da sürdüreceğiz” diye konuştu.
Temsilciler konuştu
Toplantıya katılan siyasi partilerden, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de çalışmalarla ilgili düşüncelerini dile getirdi. CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Sirhan Özen, Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, İyi Parti Bornova İlçe Başkanı Birsen Yılmaz, Deva Partisi Bornova İlçe Başkanı Erkan Yanıkoğlu, MHP İlçe Başkanı Turan Otlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Salkım, Türk Kızılayı Bornova Şubesi Başkanı Cemil Kurkut, Bornova Muhtarlar Derneği Başkanı Recep Çakmakçı çalışmalardan duydukları memnuniyeti dil getirdi. Yardım ve destek çalışmalarına Bornova’da ve deprem bölgesinde katılan gönüllü grupların temsilcileri de yaşadıklarını anlatarak, Bornova Belediyesi’nin organizasyonuyla yardımların nokta atışı ihtiyaç duyulan alanlara gönderildiğini bilmenin motivasyonuyla çalıştıklarını söyledi.
Bornova Belediyesi’nin çadırı
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, yapılan çalışmaları anlatmak amacıyla meclis toplantısının yapıldığı Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nun önüne kurulan çadırla ilgili bilgi de verdi. Başkan İduğ, “Bugünkü meclis toplantımızda hangi kalitede çadır aldığımızı meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, Bornova halkına göstermek istedik. Bu çadır da birkaç gün içinde bölgeye gönderilecek. Açıkçası aldığımız 4 bin 500 çadır yeterli değil, bulabilirsek bir o kadar daha alacağız. Bu çadırlar yanmaz, su geçirmez, soba kurulabilecek nitelikte ve 12 metrekare alana sahip” dedi.
Fotoğrafaltı:
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, deprem bölgesinde toplam 4 bin 500 çadırla 40 bin kişiye barınma imkanı sağlayacaklarını söyledi.