CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. VOLKAN DEMİR: “DOĞRUDAN YATIRIM ÇEKEMEYEN HÜKÜMET ÜLKEYİ SICAK PARAYA MAHKUM BIRAKMIŞTIR.”
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. VOLKAN DEMİR: “DOĞRUDAN YATIRIM ÇEKEMEYEN HÜKÜMET ÜLKEYİ SICAK PARAYA MAHKUM BIRAKMIŞTIR.”
– “TÜRKİYE EN AZ 330 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN YATIRIMI KAÇIRMIŞ DURUMDADIR.”
– “TÜRKİYE’YE OLAN SİYASAL VE EKONOMİK GÜVEN HER GEÇEN GÜN AZALMAKTADIR.”
Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı çekilmesi konusunda başarısız olduğunu belirterek, “AKP hükümetinin Türk milletine en az 330 milyar dolar Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımı borcu vardır. Doğrudan yatırım çekemeyen hükümet ülkeyi Sıcak Paraya mahkum bırakmıştır.” ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’ye olan siyasal ve ekonomik güvenin her geçen gün azalmakta olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas’ın ardından 103’üncü, Demokrasi İndeksinde Gambiya’nın ardından 102. sırada bulunduğu bilgisini paylaştı.
CHP Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in yazılı basın açıklaması şöyle:
– HÜKÜMET ÜLKEYİ SICAK PARAYA MAHKUM BIRAKMIŞTIR –
Türkiye Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı çekilmesi konusunda başarısız olmuştur.
AKP hükümetinin Türk milletine en az 330 milyar dolar Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımı borcu vardır.
Doğrudan yatırım çekemeyen hükümet ülkeyi Sıcak Paraya mahkum bırakmıştır.
Türkiye’deki toplam doğrudan yabancı sermaye stoğu 2023 yılı sonu itibariyle 158.5 milyar dolardır. Bu Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİ) yaklaşık %14’üne tekabül etmektedir.
Yabancı sermaye stoğu/GSYİ Dünya ortalaması %45, OECD ülkeleri ortalaması % 53, Avrupa Birliği’nde ise % 65’tir.
– TÜRKİYE EN AZ 330 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN YATIRIMI KAÇIRMIŞ DURUMDA-
Türkiye’ye Dünya ortalaması kadar doğrudan yabancı sermaye çekebilseydi 490 milyar dolar, OECD ortalaması kadar çekebilseydi 598 milyar dolar yatırım çekilmiş olacaktı. Bu durumda bu haliyle Türkiye en az 330 milyar dolar Doğrudan yatırımı kaçırmış durumdadır.
2023 yılında Türkiye, sadece 10.6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilmiştir. Bu, Dünyada 2023 yılındaki 1.36 triyon dolar doğrudan yabancı sermaye hareketinin sadece binde 8’i kadardır. Türkiye’ye gelen sermayenin yaklaşık %34’ünü yabancıların gayrimenkul alımları, yaklaşık %18”ini Türkiye de mukim yabancı sermaye şirketlerinin yurt dışından borçlanmaları, yaklaşık %25’ini hizmet sektöründeki yatırımlar oluştururken, toplamın sadece % 23 ünü sanayi ve tarım sektörleri oluşturmaktadır. Diğer taraftan mevcut tesislerin satın alınmaları dışında yabancı sermayenin sıfırdan yatırımları (yeşil yatırımlar) neredeyse durma noktasına gelmiştir.
Türk firmalarının yurt dışındaki doğrudan yabancı sermaye stoğu 62 milyar dolara ulaşmıştır. Giren ve çıkan sermaye arasındaki fark hızla azalmaya başlamıştır.
2023 yılında Türkiye’ye 10.6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelirken; 5.8 milyar dolar doğrudan Türk sermayesi yurt dışına çıkmıştır. Türkiye’den çıkan sermaye gayrimenkul ve borçlanma miktarı dışındaki doğrudan yabancı sermaye girişinin (5.6 milyar dolar) üstündedir.
-2024 ILK ÇEYREĞINDE YATIRIM SERMAYESI GIRIŞLERININ TOPLAM HACMI %42 ORANINDA AZALMIŞTIR-
2024’ün ilk çeyreğinde, Türkiye’ye net 1.2 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girerken bunun yaklaşık 800 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışı olmuştur. 2024 ilk çeyreğinde yatırım sermayesi girişlerinin toplam hacmi geçen yılın aynı dönemine göre (2.1 milyar dolar) %42 oranında bir azalışı işaret etmektedir.
– TÜRKİYE’YE OLAN SİYASAL VE EKONOMİK GÜVEN HER GEÇEN GÜN AZALMAKTADIR-
Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının, %59’u Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri olmak üzere, %80’i gelişmiş demokratik ülkelerden geldiği görülmektedir. Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas’ın ardından 103’üncü, Demokrasi İndeksinde Gambiya’nın ardından 102. sırada bulunan ve diğer bir çok global ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmişlik endeksinde hızla son sıralara gerileyen, ekonomisi günlük kararlarla yönetilen Türkiye’ye olan siyasal ve ekonomik güven her geçen gün azalmakta ve bunu paralel olarak doğrudan yabancı sermaye girişleri hızla rakamsal ve oransal olarak düşüş göstermekte, tam aksi önde Türk sermayesi artan bir hızla yurt dışına çıkmaktadır.
Diğer taraftan daha kısa bir süre önce demokratik düzene geçmiş olan Çek Cumhuriyeti (%67), Polonya (%40), Macaristan (%60), Romanya (%38), Bulgaristan (%63) gibi doğu Avrupa ülkeleri bile yabancı sermaye çekme konusunda (stok/GSYİ) Türkiye’nin çok önüne geçmişlerdir.