Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Safranbolu Belediyesi Seralarında Çavuş Üzümünün İlk Hasadı Yapıldı

Safranbolu’nun ünlü yerli çavuş

Safranbolu’nun ünlü yerli çavuş üzümleri, 3 yıl süren titiz bir bakım ve yetiştirme sürecinin ardından
ilk meyvesini verdi. Çavuş üzümlerinin yanı sıra, bu özel türün dölleyicisi olan Hamburg Misketi
üzümlerinin de hasatları gerçekleştirildi. Hasat, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin
katılımıyla yapıldı.

Safranbolu’nun tarımsal mirasını korumak ve bu değerli üzüm çeşidinin dünya genelinde tanınmasını
sağlamak amacıyla yürütülen projede önemli bir kilometre taşı daha aşıldı. Safranbolu Belediye
Başkanı Mimar Elif Köse, Çavuş Üzümü’nün potansiyelini vurgulamak ve bu ürünün uluslararası
alanda daha geniş bir kitleye tanıtılmasını sağlamak üzere Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi
Seraları’nda gerçekleştirilen ilk hasat töreninde konuştu.

Başkan Köse, “Safranbolu’nun bir kültürel mirası olan Çavuş Üzümü, yerel ekonomimizin ve
tarımımızın önemli bir parçasıdır. Bugün burada, 3 yıl süren emeklerin ve özverinin ardından ilk
meyvesini aldığımız bu üzümün hasadını yapmak bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Yazıköy
Seralarımızda başlattığımız bu süreç, Çavuş Üzümü’nün sadece yerel değil, uluslararası alanda da
tanıtımını yapmak için attığımız ilk adımlardan biridir” dedi.

Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Pınar Uslu Çavuş Üzümü verdiği
bilgilerde şu ifadeleri kullandı; “Safranbolu’nun iklimi ve toprağıyla uyumlu, aromatik bir tat profiline
sahip olmasıyla bilinir. Uzun yıllardır yerel üreticiler tarafından yetiştirilen bu üzüm türü, bölgenin
kültürel ve tarımsal mirasının bir parçası olarak değer görmekte. Ayrıca, Hamburg Misketi üzümleri,
Çavuş Üzümü’nün dölleyicisi olarak görev yapar ve bu türle birlikte yetiştirilmesi, her iki türün de
verimliliğini arttırır. Amacımız çavuş üzümünün rekoltesini her geçen yıl attırarak uluslararası düzeyde
tanıtımını sağlamak”

Başkan Köse, Çavuş Üzümü’nün dünya çapında bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini belirterek,
“Safranbolu’nun bu nadide üzüm türünün dünya pazarında hak ettiği yeri bulması için çeşitli tanıtım
ve pazarlama stratejileri geliştireceğiz. Yurt dışında düzenlenecek fuar ve etkinliklerle bu ürünü
tanıtacak, aynı zamanda bölgesel tarımın sürdürülebilirliğini destekleyeceğiz” diye ekledi.