Bodrum Belediyesi, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı İstifa Etmeli!
“Haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak gerekiyor” her zaman söylediğim bir söz. Toplum, gerçekten örgütlü bir yapıya sahip olsa, yaşam alanlarımız cennete dönecek. Ne yazık ki bizim toplumda örgütlenme, popülizmin ötesine geçemiyor. Her insan, gelecekte önüne çıkabilecek engellerin endişesini taşımakta.
Bodrum Çırkan Mahallesi’nde, yapımı devam eden 5 katlı bina için, mahalle sakinleri eylemler yaptılar. Bir keresinde inşaatı yapanlar, gazeteci arkadaşımıza saldırıda dahi bulunmaktan çekinmedi.
Ne yazık ki ülkemizde haksızlar daha güçlü, yada güçlü oldukları için haksızlığı kendilerinde hak görüyorlar.
Yazılarımda çok kez bu konuyu gündem yaptım. Çevre sakinleri baskı karşısında eylemlerinden vazgeçmedi, pasif eylemlerle sonuç almaya çalıştılar. Her defasında “yapı ruhsat ve eklerine uygundur.” diye yanıt aldılar.
Evet doğru, yapı ruhsat ve eklerine uygundu, mesele zaten yapı ruhsatının yasa ve yönetmeliklere aykırı olmasıydı. İddia ediyorum, Bodrum yarımadasında sermayenin yaptığı yatırımların birçoğuna verilen yapı ruhsatları, yasal değildir.
Çırkan’ da yapımı süren 5 katlı bina için yazdıklarım, Muğla Valiliği tarafından görevlendirilen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün incelemesiyle doğrulandı. (E-18032898-310.99-9990019 sayı, 19.07.2024 tarih)
“bodrumhaber.com ” internet sitesinde 14.03.2024 tarihinde yayınlanan ”Bodrum’a Bu ihanet Yapılamaz..“ başlıklı habere istinaden, ilimiz, Bodrum İlçesi, Konacık Mahallesi (Çırkan), 2316 parselde inşa edilmekte olan yapılara ilişkin olarak yer alan iddia konuları ile ilgili olarak 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili Yönetmelikler, yürürlükte bulunan imar planı, plan hükümleri ve projelerin incelenmesi ile ilgili tüm mer’i mevzuat kapsamında projelerinde, mahallinde ve Bodrum Belediyesinde bulunan dosyalarında yapılacak teknik inceleme ve denetimlerin yapılması.”
Böyle başlıyor verilen raporun hikayesi. Yapılan incelemede;
“Bodrum İlçesi, Konacık Mahallesi, 2316 parsel nolu taşınmazdaki yapıların Bodrum Belediyesince verilen ruhsatlarla uyumlu şekilde inşa edildiği, ancak yapılar için düzenlenen yapı ruhsatlarının ve eki mimari projelerinin yürürlükteki imar mevzuatları, imar planı ve plan hükümlerine aykırı olarak düzenlendiği,”
Verilen raporun sonuç kısmında belirtilen olayın detayları da tek tek sıralanmış.
“Sosyal-Kültürel Tesis Alanında en az 15.000 m2 olması gereken alan şartının ve en az dört olması gereken fonksiyon sayısı şartlarının sağlanmadığı,”
“Bodrum kat ve teras çatılarda emsal hesabına dahil edilmesi gereken 1309,21 m2 alanın emsal hesabına dahil edildiğinde 1237,08 m2 emsal alanının aşıldığı,”
“Bu alanlarda yapı taban alanı kullanımı alanın yüzde 40’inin geçemez- ve maksimum yapı yüksekliği 6,5 (2kat) metreyi aşamaz.” Denildiğinden yapılan ölçümlerde yüksekliğinin (13 metre) plan hükümlerine aykırı olduğu,”
Yapı Yüksekliği “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 28.maddesi hükümlerinin 7.bendinde yer alan; Her, teknolojik ve mimari gereklere göre mimari estetik komisyon kararı ile belirlenir.” hükmü gereğince karar alınmaksızın 6,50 metre kat yüksekliğinden fazla yükseklik oluşturulamayacağı ve dosyasında yapılan incelemelerde buna yönelik herhangi bir karara rastlanılmadığı,”
Ve düzenlenen yapı ruhsatlarının ve eki mimari projelerinin yürürlükteki imar mevzuatları, imar planı ve plan hükümlerine aykırı olarak düzenlendiği görüşüne varılmış.”
Hazırlanan rapor üzerine Muğla Valiliği, bir üst yazıyla, gereğinin yapılması için kararını taraflara tebliği ederek, Bodrum’a yapılan ihanetin sonlandırılması emretmiştir. Darısı diğer benzer işlerin başına.
Üst yazı sonuç kısmı;
“6360 sayılı Yasa ile Bodrum Belediye Başkanlığının yetki ve sorumluluğunda kalması nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili Yönetmelikler, yürürlükte bulunan plan ve plan hükümleri ile ilgili tüm mer’i mevzuat kapsamında aykırılıklar ile, ilgili yasal gereğinin Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından yerine getirilmesi; Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından yürütülmesi gereken iş ve işlemlerin yerine getirilmemesi halinde ise konunun 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yapılması ve sonucundan konuya ilişkin tüm bilgi ve belgeler ile birlikte Valiliğimize (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü) bilgi verilmesi.”
Yatırımcıya sağlanan rant büyük.
Yapılan inceleme sonucunda bu hukuksuzluğun altında imzası bulunan, imardan sorumlu hukukçu başkan yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, görevde kalmakta ısrar eder mi sizce? Görevinden ve Bodrum Belediyesi Meclis Üyeliği’nden “Kent Suçu” işlemesi nedeniyle istifa etmelidir. İlknur Ülküm Seferoğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda Meclis Başkan Vekilidir.
Yapı ruhsatının diğer imzacısı, Bodrum Belediyesi’nden transfer edilerek, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde üst düzey göreve getirilmiştir. Kendisini, yaptığı işler hakkında daha sonra gündem yapacağım.
İşin ilginç yanı konuyla Muğla Valiliği tarafından gereği yapılması için gönderilen yazıda ki taraf farklı görünse de, aynı.
Ruhsatı veren dönemin belediye başkanı Ahmet Aras, şimdi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı. Hangi yüzle Bodrum Belediyesine “yaptığınız ihaneti temizleyin.” diyecek. Bu bir Kente karşı işlenen suçtur ve bedelleri ödenmelidir.
Yazının gönderilmesinin üzerinden 45 gün geçmesine rağmen, hiçbir şey yapılmadığı görülse de;
Beklentimiz, bizlere umut olan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin bir an önce bu enkazı kaldırması, altında imzası olanlar hakkında gereğini yapmasıdır.
Artık yeter, sermayenin değil halkın ortak çıkarlarında yaşanabilir bir kent istiyoruz.
Vesselam.
Aynı kişiye ait, çok sayıda imar suçu müfettiş raporlarında mevcuttur.
Not: Şimdilerde duyuyoruz ki İlknur Ülküm Seferoğlu ailesine ait yerler, bazı hukukçulara kiralaya verilmek isteniyormuş. Soruşturma kapsamında olan bu yerleri hukuk insanları kiralar mı, zaman içinde göreceğiz.
Kaynak; “bodrumhaber.com ”