CHP’li ; Ali Keven: “Öğrencilerimize ücretsiz bir öğün yemek hakkını biz sunacağız.”

Millî Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçesi hakkında TBMM Genel Kurulunda konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat Milletvekili Ali Keven, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e bakanlık bütçesinden 18 milyar lirayı devlet okullarının onca eksiğine rağmen özel eğitim kurumlarına ayırdığını söyledi.

Konuşmasına Öğretmenlik Meslek Kanunundaki sorunlar, taşımalı eğitim ve atama talepleri ile devam eden Milletvekili Ali Keven, vakıflarla yapılan tartışmalı protokollere işaret ederek “Çocuklarımızın eğitimini, tarikatların ve vakıfların pençesinden biz kurtaracağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Öğrencilerimize ücretsiz bir öğün yemek hakkını biz sunacağız.” dedi.

Milletvekili Keven, konuşmasında şunları kaydetti:

18 Milyar Lira Nerede?

“Millî Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçesi 435 milyar 351 milyon lira teklif edilmektedir. Toplam bütçe giderleri içindeki payı yüzde 9,74’tür. Bu oran 2016 yılında yüzde 13,38 iken öğrenci sayısının sürekli artışına rağmen gerilemiş ve yüzde 10’un altına düşmüştür. Sayın Bakan, Millî Eğitim Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifi içinden personel giderlerini düştüğünüz zaman geriye 93 milyar lira kalmaktadır. Bunun 13 milyar 829 milyon lirası özel eğitim kurumları bütçesidir, 4 milyar 135 milyon lirası ise Maarif Vakfı gibi kuruluşlara yapılacak transferlerdir yani 18 milyar liralık bir bütçeyi şeffaf olmayan bir şekilde ve devlet okullarının onca eksiğine rağmen bu kurumlara ayırmaktasınız.”

Öğretmenler Milli Eğitimin Belkemiğidir

“Millî eğitim sistemimizin bel kemiği öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz hak ettikleri özlük haklarını, ekonomik haklarını sınavsız talep ediyorlar ve “Bizim başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk.” diyorlar. Bir dayatma ürünü olan Öğretmenlik Meslek Kanunu sorunları çözmekten çok uzak ve yeni sorunlar üretiyor. Öğretmenin deneyimini ve bilgisini yok sayıp onların yeterliliğini ilkokul seviyesinde bir sınavla ölçmeye çalışmak nasıl bir ilke anlayışıdır?”

Eğitim Taşımalı Değil Yerinde Yapılır

“Eğitimde konuşmamız gereken bir diğer önemli sorunsa 1 milyon 300 bin öğrencinin her gün 50-60 kilometre uzağa taşınıyor olmasıdır. Nüfusu fazla köylerde okullar yeniden açılmalı ve köylere mutlaka öğretmen atanmalıdır. Siz de bilirsiniz ki eğitim taşımayla değil yerinde yapılır. Eğitimi kâr zarar ilişkisiyle değil kamusal bir hizmet ve insan hakkı olarak görmek zorundayız.”

Acil 100 Bin Atama

“Bu kürsüde yüzlerce kez söylediğimiz ücretli öğretmenlik sömürüsü maalesef devam ediyor. Atanmayan öğretmenlerimizin atanmayı beklediği bir ülkede asgari ücretin altında ücretli öğretmen istihdam etmek ne kadar doğru soruyorum. Ücretli öğretmenlik görevini uzun zamandır sürdüren öğretmenlerimiz kadro talep ediyor. Atanmayan öğretmenlerimiz acil 100 bin atama talep ediyor. 100 bin atama analarının ak sütü gibi helaldir. PIKTES sözleşmesiyle Türkçe öğretiminde görevlendirilen öğretmenlerimiz ve engelli öğretmen adayları da kadro bekliyor. Sayın Bakan lütfen bu taleplere kulak verin.”

KPSS Skandalı Aydınlatılmadı

“ÖSYM’nin içine düştüğü şaibeli durumu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bu yıl bir buçuk milyon kişinin girdiği KPSS iptal edildi. Neden? Çünkü sınavdaki onlarca sorunun aynısı bazı yayınevlerinin kitaplarında zaten yayımlanmıştı. Noktasına, virgülüne bile dokunmadan bu soruları sınavda sordular. ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alındı. Peki soruşturmanın sonucunda ne oldu? Koca bir sıfır. Ortada bir cinayet var, faili yok Sayın Bakan. Soruyorum, fail kim? FETÖ mü? Menzil mi? İlim Yaymacılar mı? Kim? Daha önce yaşanan KPSS rezaleti gibi bunun da üzerini örtmeye çalışıyorsunuz ama sorumlular er geç hesap vereceklerdir.”

Öğrencilere Bir Öğün Yemek Hakkı

“Okullarda açlıktan baygınlık geçiren öğrencilerimizin haberleri elbette hepinizin vicdanını sızlatıyordur. Unutmayın, nitelikli bir eğitimin başlıca koşulu sağlıklı beslenmekten geçer. Bu sorunu ortadan kaldırmak için tüm öğrencilerimize en az bir öğün yemek hakkını mutlaka sunmalıyız ve okullarımızda diyetisyen istihdam etmeliyiz. İlkokul öğrencilerinin boyları ve kiloları mutlaka takip edilmeli ve gıda desteğinde bulunulmalıdır. Sağlıklı bir nesil istiyorsak önce çocuklarımızın karnını doyurmalıyız. Sevgili arkadaşlar, bu bir tercih meselesidir elbette. Bol keseden ihale dağıtılan müteahhit grupları mı önemli yoksa yatağa aç giren çocuklar mı önemli; görelim!”

Üniversiteleri Yarı Açık Cezaevine Dönüştürdünüz

“Üniversiteleri yarı açık cezaevine dönüştürdünüz, akademik başarının önemli ihtiyacı olan özgür düşünce ortamını ve demokrasiyi üniversitelerde yok ettiniz. Üniversiteleri tek adamın iki dudağıyla atanan kayyum rektörler değil, üniversitenin kendi seçeceği rektörler yönetmelidir. 12 Eylül’ün ürünü YÖK’ü, kayyumlarınızı, OHAL kararnamelerinizi de tarihin çöplüğüne biz atacağız. Demokratik, özgür, bilimsel, laik, kamucu eğitimin merkezi olacak üniversiteleri biz kuracağız. Çocuklarımızın eğitimini, tarikatların ve vakıfların pençesinden biz kurtaracağız. Öğrencilerimize nitelikli ve güvenli bir yurt hizmetini biz sunacağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Türk eğitim sistemine bir ışık olan Köy Enstitüleri modelini örnek alacağız. Öğrencilerimize ücretsiz bir öğün yemek hakkını biz sunacağız. Anne-babalar müsterih olun bu ülkede Cumhuriyet Halk Partisi var ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi ant olsun ki hiçbir çocuk bu ülkede yatağa aç girmeyecek.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ